Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/45

Svensk seger bröt danska sviten

Anna Östling vann Lysekil womens match 2016 – med några få centimeter. Precis så dramatiskt var det när seglingarna avslutades under lördagen.

Finalen avgjordes i bäst av tre matcher där amerikanska Stephanie Roble och Göteborgsbaserade Anna Östling vann var sin av de två första. Det blev en avgörande match om segern.

Där ledde Roble från start till nästan hela vägen i in mål. Men bara nästan. Östling lyckades med en superspurt hinna före över mållinjen. Efteråt pratades det om en marginal på en halv meter, kanske mindre.

Det var stor dramatik, minst sagt.

– Det är väldigt mycket glädje och lite lättnad. Vi har känt i några dagar att det hade varit skönt om vi visste hur det skulle sluta, för det är ganska nervöst. Bortsett från det så är det helt underbart och vi har aldrig seglat en så här bra regatta, vi har verkligen gjort det tillsammans, sa Anna Östling efter inte mindre än två segerbad i det kalla vattnet.

När förstod du att ni var först över mållinjen?

– Jag trodde nog att vi hade vinsten med några båtlängder kvar men så kom aldrig flaggan upp. Då var det väldigt nervöst, sedan släppte allt.

Teamet runt Anna Östling var inte bara besättningen utan också ett stort följe som hördes och syntes på Släggö med tutor och flaggor.

– Så otroligt roligt att få uppleva detta ihop med dem. Absolut lika underbart som ett VM-guld att få ha dem nära sig, de står där i ur och skur.

Regerande mästaren i Lysekil womens match, Camilla Ulrikkeholm Klinkby hade en relativt enkel väg fram till semifinalen. Där tog hon också två segrar och hade halva båten i finalen. Ett stort övertag såklart med tanke på att Ulrikkeholm Klinkby dessutom vunnit de fem senaste Lysekil womens match.

Sedan vände det under de regniga seglingarna på lördagen. Roble tog både en och två matcher och helt plötsligt var det jämnt.

Den femte och avgörande matchen svängde fram och tillbaka. I slutändan var det lite av en skräll när Stephanie Roble segrade. En imponerande vändning från 0–2 till 3–2.

Camilla Ulrikkeholm Klinkby missade därmed finalen i Lysekil för första gången sedan 2011. I stället fick hon en liten revansch när hon slog sin danska landsmaninna Lotte Meldgaard Pedersen i matchen om tredje plats.

– Jag vann en tredjeplats, men förlorade en finalplats. Det var tufft och riktigt frustrerande, säger Camilla Ulrikkeholm Klinkby efter att seglingarna avslutats.

Nu är hon inte regerande mästare i Lysekil womens match längre. En ovan känsla för den populära danskan.

– Jag tänker att fem år får vara nog. Vi är riktigt glada och stolta över det, men jag skulle ljuga om jag sa att vi inte ville vinna igen. Vi gjorde allt och det gick inte vår väg i dag, säger hon och ler.

Camilla Ulrikkeholm Klinkby väntar sitt andra barn inom några månader och nu ska hon ta en paus från seglingen. Hon vill tillbaka. Antagligen kommer hon till Lysekil igen om möjligheten finns.

– Jag får ta revansch, tänker jag.