Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Richt. Arkivbild.

Svensk seger kan ge enklare EM-väg

Svensk seger mot Nederländerna kan, med hjälp av Vitryssland, ge en VM-biljett redan ikväll. Enligt Aftonbladet kan det också ge en enklare väg till fotbolls-EM 2020.

Allt bättre än en förlust med sju mål i kvällens match mot Nederländerna ger Sverige minst en playoff-plats i VM-kvalet. Vid svensk seger och franskt poängtapp hemma mot Vitryssland – eller oavgjort för Sverige och förlust för Frankrike – är Blågult till och med klart för VM 2018.

En svensk seger kan ge mer än så.

Med nya Nations League runt hörnet kvalificerar sig Sverige, vid seger mot Nederländerna, för A-divisionen – den högsta av de fyra grupperna, när den nya landslagsturneringen startar.

Detta då de tolv bäst rankade lagen i Uefa, före playoff, kommer att få plats i A-divisionen.

Just nu är det Österrike, som spelat färdigt sitt kval, som har den tolfte och sista platsen.

Bakom skuggar både Sverige och Nederländerna.

- Vinnaren mellan oss och Nederländerna kommer att vara i förstaligan i Nations League. Vid oavgjort är det Österrike som tar platsen i förstadivisionen, säger svenska landslagschefen Lars Richt till Aftonbladet.

Då Nations League även fungerar som ett extrakval till EM 2020 skulle en plats i förstaligan innebära en teoretiskt enklare väg till slutspelet för Sverige. Detta då de flesta storlag i förstadivisionen med största sannolikhet kommer att säkra EM-biljetten genom det traditionella kvalspelet. I en andraliga skulle man i stället behöva tampas med fler lag om den extra EM-platsen som står på spel i den nya turneringen.