Karl-Erik Nilsson vill inte se fler mästerskap där det flygs runt över hela Europa.
Karl-Erik Nilsson vill inte se fler mästerskap där det flygs runt över hela Europa. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Svenska fotbollspampens kritik mot EM: ”Sista gången”

Europamästerskapet i fotboll har för första gången spelats i ett antal olika länder. Nu kritiserar SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson upplägget.
– Det är sista gången vi får se ett mästerskap när vi flyger kors och tvärs på det här sättet, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

Det var år 2014 som Uefa tog beslutet att herrarnas fotbolls-EM 2020 skulle reformera det tidigare upplägget med ett – eller i vissa fall två – värdnationer där samtliga matcher spelades.

Från början pratades det om 13 olika nationer, som till slut landade i elva – efter att en pandemi sköt upp mästerskapet ett år.

Men upplägget har kritiserats från många håll och av flera olika anledningar. Allt från coronapandemin och avsaknaden av supportrar till miljöaspekten, där spelare och ledare flugit över hela Europa.

Karl-Erik Nilsson stämmer in i kritiken

Nu stämmer Svenska Fotbollförbundets ordförande, tillika förste vice president i Uefa, in i kritiken.

– Det är positivt att fans kan vara där men det blir olyckligt när det inte är möjligt för fans från båda lag att följa sina spelare i mästerskapet. Det blev påtagligt för Sverige i åttondelsfinalen. Glädjen med att ha publiken tillbaka är stor men det är klart att det är smolk i bägaren att inte alla lags fans kan vara med på grund av alla restriktioner, säger Karl-Erik Nilsson.

ANNONS

”Skulle förvåna mig oerhört”

EM om tre år spelas i Tyskland. Var turneringen går av stapeln 2028 är ännu inte bestämt, men om man ska tro Karl-Erik Nilsson kommer det inte vara i ett dussin olika länder.

– I framtiden skulle det förvåna mig oerhört mycket om vi får se den här typen av upplägg där det från början talades om 13 olika värdstäder. Det har många miljöutmaningar. Det är inte bara spelare och ledare som flyger runt. Det blir ingen optimal lösning, säger han till Sportbladet.

Lördagens matcher spelas i Azerbajdzjans huvudstad Baku, respektive Olympiastadion i Rom. Vinnarna flyger sedan till England för en semifinal på Wembley på onsdag.

I går blev det klart att Spanien och Italien möts i den första semifinalen, den matchen spelas på Wembley på tisdag.

ANNONS