Sverige vann sensationsartat mot Belgien och bokade en plats i Golden Leagues semifinal.
Sverige vann sensationsartat mot Belgien och bokade en plats i Golden Leagues semifinal. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenska jätteskrällen: Till semi efter utklassning

De svenska volleybolldamerna är vidare till semifinal i Golden League efter en skrällartad seger med 3–1 i set i gruppspelsavslutningen mot världselvan Belgien.
– Det är fan sjukt, säger svenska storstjärnan Isabelle Haak.

ANNONS

Inför rekordpublik på 3 000 personer i arenan i Lund imponerade Sverige, ledda av Isabelle Haak, storligen mot den redan klara gruppsegraren.

– Det känns jättekul. Vi hade ett sådant otroligt stöd hela matchen så det är riktigt häftigt. Stämningen var riktigt bra och det var så många som hejade på oss. De får gärna fylla hallen flera gånger, säger Haak till TT.

Det med vetskapen att en seger skulle innebära en biljett till semifinalen som bästa grupptvåa.

Räddade fyra setbollar

Sverige fick en drömstart och vann första set med 25–23.

– En jättebra match. Det var jämnt, vi tävlade bra och tappade aldrig fokuset. Vi spelade på en hög nivå hela tiden, det har vi inte gjort tidigare i Golden League, säger förbundskaptenen Lauri Hakala.

ANNONS

I det andra växlade Belgien, och inte minst fixstjärnan Britt Herbots, upp. Svenskorna räddade fyra setbollar innan man inte kunde stå emot längre och föll med 26–28.

Det tredje setet tillhörde åter Sverige och allra mest en totalt dominant Isabelle Haak. 23-åringen satte talande den avgörande setbollen till 25–23.

– Vi är väldigt stabila och spelade lite på det. Det var skönt att vi lyckades pressa dem lite, säger Haak.

"Är en världsstjärna"

Hon hyllas av sin förbundskapten.

– Även om vi alla vet att "Bella" är en världsstjärna så kan hon inte vinna om inte alla spelar bra. I dag utnyttjade vi alla spelare på ett bra sätt.

När matchen hunnit fram till fjärde set var det inte längre något snack. Hemmalaget, framburet av en högljudd publik, var överlägset och vann setet med 25–15 och matchen med 3–1 i set.

– Vi kan ta med oss att vi kan tävla med de bästa lagen. Verkligheten är att vi inte kan vinna mot dessa lag varje gång, men vi kan göra det ibland nu och i framtiden kan vi förhoppningsvis göra det oftare, säger Hakala.

Härnäst väntar semifinal i Golden League.

– Det är fan sjukt. Vi får se vilka vi möter men vi får spela vårt spel och se hur långt det räcker, säger Isabelle Haak.

ANNONS
ANNONS