Skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip (till höger) i OS-byn i Pyeongchang där det svenska boendet är långt ifrån färdigbyggt.
Skidlandslagets förbundskapten Rikard Grip (till höger) i OS-byn i Pyeongchang där det svenska boendet är långt ifrån färdigbyggt.

Svenskar besökte halvfärdigt OS-boende

OS-boendet i Rio var "kalkon". Om det blir bättre i Pyeongchang? Svårt att säga.

ANNONS
|

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), har gjort elva OS på plats. Boendet i Rio de Janeiro förra sommaren är det sämsta han har upplevt.

- Den var snygg att titta på från håll, men funktionerna var kalkon, säger Reinebo.

- Vitala delar som dusch och toalett fungerade inte. Det svämmade över och i stället för att vattnet kom från duschen kom det från annat håll. Det var inte trevligt. Riktigt dåligt.

ANNONS

Hur det kommer att fungera i Pyeongchang återstår att se.

Plats för 3500

TT var med när SOK-personal tillsammans med ledare från specialidrottsförbunden besökte en av de två OS-byarna. Den andra ligger i kuststaden Gangneung fyra mil bort.

Byn består av åtta tätt sammanpressade 15-våningshus i typisk OS-stil (tänk svensk miljonprogramsarkitektur).

Här ska runt 3500 idrottare och ledare – bland dem svenska stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Frida Hansdotter – bo under OS.

Inför visningen sade organisationskommittén till den svenska delegationen att lägenheterna är klara till "97 procent". En uppskattning som man skrattade gott åt i svenskgänget efteråt.

För klart till "97 procent" är det inte.

Grundläggande delar som golv, väggar och tak är på plats. Inte mycket mer.

- Den där procentsatsen var nog lite språkförbistring, säger Peter Reinebo som fick plocka fram ritningarna när han ville diskutera detaljer i boendet med ledarna.

"Får en uppfattning"

Rikard Grip, förbundskapten för längdskidlandslaget, hade svårt att svara på om han tror att Kalla och kompani kommer att trivas här.

- Man får en uppfattning om hur stora rummen är, men det var inte så mycket mer. Det kommer väl bli bra... när det blir färdigt, säger Grip.

ANNONS

TT: Enligt arrangören ska det vara klart i november. Tror du på det?

- Det spelar ingen roll när det är färdigt. Bara det är färdigt när vi kommer hit 4-5 februari.

Pyeongchang, TT:s utsände
Fakta: Vinter-OS 2018

OS avgörs 8-25 februari i bergskommunen Pyeongchang och kuststaden Gangneung.

Runt 2900 idrottare från 95 länder väntas delta.

Det är tredje gången vinter-OS går i Asien, men första gången utanför Japan.

ANNONS