Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det är svårt att bevisa att ryska idrottare varit dopade. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Svenskt krav på att Ryssland portas från OS

Sverige gör gemensam sak med 16 andra länder och kräver att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang. Samtidigt läggs 95 av de 96 ryska dopningsfall som hittills utretts efter Wadas rapporter från 2015 och 2016 ned – i brist på bevis. "Vi måste se till att Ryssland inte undkommer straff", säger den svenske antidopningsbasen Matt Richardson.

Riksidrottsförbundet RF:s antidopningsorganisation uppmanar tillsammans med 16 syskonorganisationer Internationella olympiska kommittén IOK att stänga av Ryssland från vinter-OS i Pyeongchang nästa år, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Enligt Svensk antidoping har Internationella antidopningsbyrån Wada i sin utredning av dopningshärvan i Sotji 2014 inte fått tillgång till materialet organisationen begärt. Därmed har det varit svårt att få fram bevis mot enskilda idrottare.

"Vi måste med alla medel se till att Ryssland och de inblandade ryska idrottarna inte undkommer straff. Det vore förödande för det internationella antidopingarbetet om vi tillåter Ryssland att delta i OS 2018 när landet inte varit samarbetsvilligt i utredningen om dopinghärvan i Sotji", säger Matt Richardson, chef för Svensk antidoping.

Väntade frikännanden

Enligt Wadas generalsekreterare Olivier Niggli kommer organisationen att lägga ned 95 av de 96 dopningsfall som hittills granskats efter att utredaren Richard McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

- Det var helt väntat. Det här var de första fallen och de var enklast att utreda eftersom det saknades tillräckligt med bevis, säger Niggli till nyhetsbyrån AP.

I McLarens andra rapport 2016 uppgavs 1 000 ryska idrottare på något sätt ha varit inblandade i dopningshärvan.

- Ett antal av de tusen namnen var bara namn på en lista som McLaren fick. Kan man få fast en dopad idrottare bara genom namnet på en lista hade det varit perfekt. Men så fungerar det inte i verkligheten. Tusentals dopningsprover har förstörts i Moskva, säger Niggli, på plats vid IOK:s kongress i Lima.

"Helt förkastligt"

Matt Richardson menar att risken är stor att idrottare som varit inblandade i dopningshärvan får klartecken att tävla i OS i Sydkorea.

- Utfallet av att Ryssland inte släpper bevisen är att de individuella fallen börjar läggas ner, som vi har sett. Och därmed kommer de här idrottsutövarna att kunna tävla i Pyeongchang, trots att de förmodligen var involverade i den här dopingskandalen. Om man tänker släppa in Ryssland igen tycker vi att det är helt förkastligt, säger han till Expressen.

Rysslands replik:

- Det är inte första gången den här gruppen av antidopningsbyråer spär på hysterin över ryskt deltagande i Pyeongchang, säger Stanislav Pozdnjakov, vice ordförande i Rysslands olympiska kommitté.

Pozdnjakov lade till att uttalandet från de 16 antidopningsbyråerna "vittnar om brist på professionalism och okunnighet av hela bilden hos de här respekterade människorna".

IOK fattar beslut

När McLaren i fjol presenterade den andra delen av sin rapport om den organiserade och statsstödda dopningen i Ryssland beslutade IOK att låta varje enskild idrott bestämma om ryssar skulle få delta i OS i Rio de Janeiro eller inte. Inför vinter-OS i Pyeongchang ska två kommittéer inom IOK fatta beslut om ryskt deltagande. En av kommittéerna behandlar enskilda dopningsärenden i rysk idrott, den andra ser på helheten när det gäller den ryska dopningskorruptionen. Båda kommittéerna ska lägga fram delrapporter vid IOK:s pågående kongress i Peru.

IOK har inte kommenterat uttalandet från de 16 länderna.