Ludvig Håkanson (till höger) storspelade i VM-kvalmatchen mot Slovenien, men det räckte inte hela vägen till seger. Bild från första kvalmatchen, mot Finland. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige föll mot världsfyran i VM-kvalet

Slovenien, fyra på Internationella basketförbundets (Fiba) världsrankning, var snäppet vassare i kvällens VM-kvalmatch i Bonifika arena i Koper i Slovenien. Sverige föll med 89–94 efter att ha bjudit slovenerna på en rejäl match i framförallt sista perioden.

Sverige hade ledningen efter den första perioden – men fick sedan kämpa för att hålla jämna steg med Slovenien (som spelat de inledande kvalmatcherna utan NBA-stjärnan Luka Doncic) i två perioder innan läget inför de avgörande sista minuterna var utjämnat. Trots att Sverige till och med fick till en ledning inför slutspurten blev Slovenien – med den olympiske stjärnan Klemen Prepelic i spetsen– numret för stort och de segrade.

Ludvig Håkanson gjorde flest poäng för Sverige, 21. Prepelic fick med sig 30 poäng i matchen.

Precis som Sverige inledde Slovenien VM-kvalet med seger, mot Kroatien och med 76–74, i deras fall.

I den andra matchen i grupp C besegrade Finland Kroatien med 77–71 under kvällen.

Sveriges VM-kval fortsätter i februari, när man möter Kroatien i dubbla matcher.

Fakta: VM-kvalet i basket

Efter seger i förkvalet lottades Sverige in i samma VM-kvalgrupp som Finland, Kroatien och Slovenien (grupp C).

Lagen möts två gånger, en hemmamatch och en bortamatch.

I sin första match mötte Sverige Finland och segrade med 72–62.

De tre bäst placerade lagen i gruppen går vidare till tredje rundan av VM-kvalet. Där slås man ihop med de tre bästa lagen från VM-kvalgrupp D (Israel, Tyskland, Polen och Estland) och man tar med sig resultaten från den förra VM-kvalrundan.

De tre bäst placerade lagen i den nya gruppen om sex lag går till VM 2023 i Indonesien, Japan och Filippinerna.