Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kosovare Asllani med hårt lindat knä efter onsdagens landslagsträning på Gamla Ullevi i Göteborg inför VM-kvalmatchen mot Ukraina på torsdag.

Sverige har lärt sig läxan mot Ukraina

Sverige fick sig en ordentlig läxa borta mot Ukraina. Inför returen på Gamla Ullevi är det ändå ett självsäkert svenskt lag som går in med siktet inställt på fotbolls-VM.

Förutsättningarna inför de båda VM-kvalmatcherna skiljer sig verkligen åt. Inför bortamatchen mot Ukraina såg Sveriges väg mot VM spikrak ut. Inför torsdagens match på Gamla Ullevi, den näst sista i kvalet, snackas det i stället om hur Sverige riskerar att missa VM för första gången på damsidan.

- Jag har tänkt tanken. Det är klart att den här samlingen är otroligt viktig, säger målvakten Hedvig Lindahl.

- Vi pratar mycket om att man ska kunna agera oavsett vilka tankar och känslor man har med sig in i matchen. Men i en sådan här match har man kanske fler tankar och känslor än vanligt, för det här är lite mer skarpt läge.

I egna händer

Sverige leder fortfarande gruppen, men behöver en vinst mot Ukraina för att behålla greppet över Danmark inför gruppavslutningen mellan lagen i danska Viborg nästa tisdag. En ny skrällförlust mot Ukraina skulle å andra sidan göra att Sveriges VM-hopp nästan är ute.

- Eftersom jag är en av de äldre spelarna så skulle det få stora konsekvenser om vi inte går till VM. Det blir ju, i värsta fall, ganska långt till nästa mästerskap. Då får man ta sig en funderare. Men det är långt till det. Och jag tror av hela min själ att det kommer att gå vägen, säger Lindahl.

Bortamatchen mot Ukraina präglades av svensk frustration på en dyblöt, svårspelad plan. Sverige hade bollen mest hela tiden men vid det ukrainska straffområdet tog det stopp och målchanserna var få. Samtidigt lyckades Ukraina med aggressiv press skapa snabba och farliga omställningar och, inte minst, ett segermål.

Det får inte upprepas på Gamla Ullevi, säger Kosovare Asllani. Hon är given på Sveriges innermittfält, trots ett oroväckande hårt lindat knä.

- Jag har en vridning i fibulahuvudet, så när jag slår till bollen får jag en snabb smärta och sedan går det över efter några sekunder, men sedan kommer det tillbaka varje gång jag slår till bollen. Men jag kan spela, säger Asllani.

"Ska fan smälla"

Det var lika mycket Sveriges oförmåga som skickligheten hos Ukraina, som fällde avgörandet när lagen möttes senast, säger hon. Och Sverige har lärt sig läxan.

- Vi vet att vi har så mycket mer i oss än att förlora borta mot Ukraina, samtidigt som de gjorde det väldigt bra. De lade sig med elva man på egen planhalva och krympte ytor. De gjorde det svårt för oss och ställde om på sina snabba spelare. Det var så vi släppte till ett mål, men det ska inte få hända igen.

Spelet kring motståndarnas straffområde måste också bli bättre. Det är färdigduttat framför mål, säger Asllani.

- När man kommer till sista tredjedelen, då vill man bara ha in bollen i boxen och sedan ska det smälla. Vi ska inte peta på bollen, i morgon ska det fan smälla.