Nathalie Hagman var bra i EM-kvalet mot Makedonien.

Sverige inledde EM-kvalet med seger

Spelet var stundtals slarvigt, men det kunde Sverige kosta på sig. Kvalet till handbolls-EM inleddes med en enkel seger, 38–26 mot Makedonien.

|

På förhand hette det att Sverige skulle vinna utan några svårigheter när resan mot nästa års EM i Frankrike inleddes i Lund på torsdagskvällen.

Så blev det också.

Det kändes som att Sverige gjorde ungefär vad som behövdes mot Makedonien, men utan att på något sätt glänsa. Förbundskapten Henrik Signell tvekade därför en aning på frågan om han var nöjd efteråt.

- Eh, ja. Vi vinner med tolv mål och det är ju bra, men det är klart att det finns saker som man är mindre nöjd med. Skärpan, noggrannheten, konsekvensen i vårt försvarsspel framförallt, säger han till TV3.

Hagman briljerade

Signell fick se Makedonien rivstarta med två mål på en och en halv minut, men det blev en väckarklocka för i första hand Nathalie Hagman. Högernian briljerade, sköt fem av Sveriges nio första mål och ganska snart hade 0–2 vänts till 9–3.

Redan där var matchen mer eller mindre avgjord och Signell började ganska snart lufta bänken. Sveriges spel var lite hafsigt både i försvar och anfall och Makedonien tilläts krympa underläget, men aldrig tillräckligt för att det skulle bli spännande. Efter 18–13 i paus ryckte Sverige ifrån igen i andra halvlek, då Louise Sand definitivt dödade matchen med tre mål på lika många minuter. Sand sköt totalt sex mål, vilket bara överträffades av åttamålsskytten Hagman.

- Vi gör 38 mål och jag tycker att hela inramningen är fantastisk när vi spelar här hemma. Vi vinner, det är två poäng och allt är gött, säger Henrik Signell när han ska lista matchens höjdpunkter till TV3.

Färöarna nästa

Sverige mötte Makedonien även i det senaste VM-kvalet och vann då mötena med 11 respektive 19 mål. Den planenliga starten på EM-kvalet ska på söndag följas av en ännu mer given tvåpoängare borta mot Färöarna i Torshavn. Först i mars ställs Sverige på prov på allvar då Serbien, den klart tuffaste konkurrenten i kvalgruppen, väntar i ett dubbelmöte.

Fakta: EM-kvalet

Efter seger mot Makedonien väntar Färöarna på bortaplan på söndag. Serbien är det fjärde laget i Sveriges grupp.

De två främsta i grupperna, samt den bästa av sju grupptreor, kvalificerar sig till EM i Frankrike i december 2018.

Sveriges matcher, 28 september: Sverige–Makedonien 38–26. 1 oktober: Färöarna–Sverige. 21–22 mars: Serbien–Sverige. 24–25 mars: Sverige–Serbien. 30–31 maj: Makedonien–Sverige. 2–3 juni: Sverige–Färöarna.