Sverige vann den viktiga kvällsmatchen i curling-VM mot Japan.
Sverige vann den viktiga kvällsmatchen i curling-VM mot Japan. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige repade sig – viktig seger i curling-VM

Dagen började inte alls bra, men den slutade med en kram av lättnad.
De svenska curlingdamerna följde upp morgonens förlust med att, efter många om och men, vinna den viktiga kvällsmatchen mot Japan i VM i Sandviken.

ANNONS
|

Det går lite upp och ner för Lag Anna Hasselborg i världsmästerskapet på hemmaplan. När tisdagen inleddes med en klar 3–9-förlust mot Tyskland innebar det tredje nederlaget på fem matcher – och att Sverige var rejält pressat när Japan väntade i nästa match.

– Vi lirar väldigt bra när vi får lite glöd från att det är en måstematch, sade Sofia Mabergs till SVT inför mötet.

Hon fick rätt när "måstematchen" vanns senare på kvällen, även om spelet inte var felfritt. Sverige kopplade ett rejält grepp när man först tog två poäng i omgång 5 och sedan lyckades sno åt sig en poäng även i nästa omgång, så att 1–1 blev 4–1.

ANNONS

Det blev ändå onödigt spännande när Anna Hasselborg senare misslyckades med sistastenen, som kunde ha gett två poäng, i omgång åtta. I stället stal Japan en poäng och Sveriges ledning krympte till 4–3. En ny japansk poäng i nästa omgång innebar likaläge inför sista omgången, där Sverige ännu en gång hade fördel av sistastenen.

Den behövde man aldrig använda, eftersom Japan misslyckades med sin sista sten. Blågul seger med 5–4 innebär att Sverige står på tre segrar och tre förluster med halva gruppspelet avverkat.

13 lag deltar och endast de två bästa lagen i grundspelet går direkt till semifinal, medan länderna på platserna 3–6 tvingas ta omvägen via kvartsfinaler i slutspelet. På onsdagen väntar två nya matcher, först mot Norge klockan 09 och sedan mot USA klockan 19. Både Norge och USA står på fyra segrar så här långt.

Lag Anna Hasselborg har tagit både OS-guld och dubbla EM-guld. På VM har de dock hittills fått nöja sig med två VM-silver.

ANNONS