Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Premiärseger. Det svenska floorhockeylandslaget har inlett gruppspelet i Special Olympic Winter games med seger över Litauen.

Sverige siktar mot ny medalj

För fyra år sedan blev det silver i Sydkorea. Nu siktar Sverige på en ny medalj i floorhockey vid Special Olympics Winter Games i Österrike - med flera spelare från Lysekil.

Special Olympics Winter Games avgörs var fjärde år. Den svenska truppen består totalt av ett 60-tal aktiva. Floorhockey-truppen innehåller 16 aktiva och fyra ledare.

– Special Olympics växer enormt, så det är allt fler som är aktuella nu, säger Tommy Josefsson från Lysekil som är en rutinerad ledare inom floorhockey vid det här laget.

Till vardags är han aktiv inom IF Sol i Lysekil. 2013 var klubbens bidrag till landslaget fem spelare och två ledare varav Tommy var den ena. I år ser det likadant ut. Spelarna från Lysekil som får chansen den här gången är Henrik Jansson, Mathias Jacobsson, Nicolas Arenas Gaubert, Patrik Johansson och Otto Paalsson. Tommy Josefsson och Martin Stenberg är med som ledare.

– Det är både helt nya spelare men också mer rutinerade spelare som är med i truppen i år, säger Tommy Josefsson när Bohusläningen når honom på flygplatsen i Zürich på vägen ner till byn Kaftenberg som blir det första stoppet på resan.

Det är en så kallad hosttown, alltså värdstad, där det svenska laget kommer att bo två nätter. På torsdag den 16 mars går färden vidare till Graz där första träningspasset sker på fredag den 17 mars. Sedan börjar en divisionering för att gruppera lagen i så jämna grupper som möjligt. Sverige inleder mot Kenya.

– Vi har fått skicka in uppgifter på hur bra vi bedömer att vi är. Sedan möter vi andra lag som uppgett ungefär samma uppgifter som vi gjort. Det gör att man förhoppningsvis hamnar ganska bra och får spela jämna matcher, säger Tommy Josefsson.

Tävlingen avgörs sedan enligt en modell som kallas swiss ladder. Man är garanterad ett visst antal matcher mot lag som är på samma nivå.

– Är lite osäker på hur det fungerar, men vi är garanterade ett visst antal matcher säger Tommy Josefsson.

Tommy Josefsson vill inte spekulera i någon målsättning. Han menar att det är så många kriterier som är viktiga i verksamheten.

– Om vi har tränat bra och gjort bra insatser spelar också stor roll. Men det är klart att man alltid vill vinna, säger han.