Sverige firar efter straffsegern mot USA i VM-åttondelsfinalen.
Sverige firar efter straffsegern mot USA i VM-åttondelsfinalen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Sverige till kvartsfinal efter ofattbart drama

Sverige är klart för kvartsfinal i fotbolls-VM efter ett ofattbart straffdrama mot USA.
Lina Hurtig satte den avgörande straffen – efter att domaren tvingats dubbelkolla om bollen passerat mållinjen.
Nu väntar Japan i Auckland på fredag.

ANNONS

Ett första svenskt VM-guld i fotboll är fortfarande på kartan sommaren 2023. I fotbolls-VM:s hittills mest intensiva match var det till slut Sverige som drog det längsta strået – men det satt långt inne.

– Vad fan hände? Jag vet inte själv, konstaterar Zecira Musovic i Viaplay.

USA hade de flesta och de klart vassaste målchanserna under ordinarie tid och förlängning, men i det svenska målet visade Musovic med råge varför hon har fått förtroendet som förstamålvakt i mästerskapet.

Hon räddade allting som USA skickade mot henne under ordinarie tid och förlängning.

I straffläggningen var det sedan massor av nerver hos massor av spelare.

ANNONS

Hurtig hjälte

Nathalie Björn sköt över, Megan Rapinoe likaså. Alyssa Naeher räddade Rebecka Blomqvists straff och Sophia Smith hade då chansen att avgöra. Hennes försök seglade också över ribban.

Hanna Bennison höll Sverige kvar i matchen, målvakten Naeher klev därefter fram och stänkte in ytterligare en straff för USA bara för att få se Magdalena Eriksson borra upp bollen i krysset.

Kelley O’Hara försökte behålla greppet i USA:s händer, men Musovics stolpe stod i vägen.

Fram klev Lina Hurtig.

Naeher räddade men bollen gick långsamt, i en båge, över mållinjen. Frågan var om hela bollen var inne. Huvuddomaren Stéphanie Frappart lyssnade i sin öronsnäcka. Sedan pekade hon på mittpunkten. Bollen var i mål.

Sverige är klart för kvartsfinal.

"Extremt stolt"

– Det är sådan fotbollen är ibland, ibland ska man ha marginalerna på sin sida och jag är väldigt glad och tacksam över att den marginalen är på vår sida. Jag är extremt stolt att vi klarade det, säger Musovic.

– Hon (Hurtig) frågade mig precis innan vad händer om hon sätter den. Jag visste inte riktigt om jag skulle våga svara på det, utan jag sade bara att fokusera på att skjuta bolljäveln i mål och det gjorde hon.

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– Det är svårslaget, måste jag säga. Det är så mycket dramatik och svängningar. Så mycket känslor i kroppen och jag tror inte det kan bli mycket mer spännande än en straffsparksläggning. Och till och med ett VAR-mål på straff, det har jag aldrig varit med om, säger han i Viaplay.

ANNONS

Nu går resan tillbaka till Nya Zeeland, där Sverige vann sina tre matcher i gruppspelet.

På fredag väntar Japan, i Auckland.

ANNONS