Målvakt Andreas Palicka tycker att förlusten är en av de tyngsta han har upplevt.
Målvakt Andreas Palicka tycker att förlusten är en av de tyngsta han har upplevt. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige ute ur OS: "Katastrof – blytungt"

Sveriges OS-resa är slut. Handbollsherrarna förlorade en dramatisk kvartsfinal mot ett rutinerat Spanien med 33–34 – trots ledning i stora delar av matchen.
– Katastrof. Skit. Det är brutalt tungt, blytungt, säger målvakten Andreas Palicka.

ANNONS

Drömmen om en ny OS-medalj är över.

Sverige hade flera lägen att punktera OS-kvartsfinalen men lyckades aldrig få stopp på ett obarmhärtigt spanskt anfall.

Efter matchen slog sig lagkapten Andreas Palicka ned på ett litet bord där reportrarna lägger sina mikrofoner.

– Den är tung, en av de tyngsta förluster jag varit med om.

– Marginaler. Handboll är brutalt ibland, och i dag var marginalerna inte på vår sida. Jag räddar bollen, den går i stolpen och när jag vänder mig om så studsar den i ryggen och in i mål. Det är såklart svintungt. Det är mitt jobb att ta bollen, och det gjorde jag inte tillräckligt många gånger i dag.

ANNONS

Hög dramatik

Avslutningen på matchen blev högdramatisk. Med en minut kvar låg Sverige under med ett mål samtidigt som Spanien hade bollen. Det blev slutligen 33–34. Sverige utslaget ur herrarnas handbollsturnering i Tokyo-OS.

– Man är här för att man tror och vill gå hela vägen. När den tron bryts och man åker ut blir man helt tom. Vi hade målet att gå hela vägen, så det är klart att det är bittert att åka ut innan, säger kantspelaren Niclas Ekberg.

– Det är små marginaler på den här nivån.

Sverige ville ha revansch från Rio 2016 då man åkte ut med huvudet före i gruppspelet. Nu tog man sig till kvartsfinal, men inte längre.

I katakomberna under Yoyogihallen sjöng de spanska spelarna i omklädningsrummet när Jim Gottfridsson kom till den mixade zonen.

– Jag är oerhört besviken. Det är tungt. När man summerar matchen så tycker jag inte att resultatet speglar prestationen. Jag tycker att vi är det bättre laget, säger han och fortsätter:

– Samtidigt sätter vi inte dit lägena, och vad det beror på kan jag inte stå här och säga just nu. Det är extremt bittert, extremt surt. För sätter du två av dem så måste de någon gång bli stressade i matchen, säger Gottfridsson.

ANNONS

Hampus Wanne, som blev bästa målskytt med tio mål:

– Jag är mest sur, jag tycker verkligen att vi har dem i princip hela matchen. Vi gör väldigt små fel, och det lyckas de vända matchen väldigt fort på.

– Jag är förbannad, vi har en möjlighet att slå en jättenation och en trupp som varit ihop de senaste tio åren och vunnit flera mästerskap tillsammans. Jag kände hela matchen att vi har dem, vi har dem. Och jag vill spela en semifinal. Jag är väldigt sur.

"Smuggelhandboll"

Spanien inledde matchen med att punktmarkera Jim Gottfridsson på ett lyckat sätt. Och precis som Sverige förutspått spelade spanjorerna en finurlig ”smuggelhandboll” där man ofta letade små instick till sexmeterslinjen.

Blågult ledde med två mål i paus, och i andra halvlek hade man ett försprång på 29–25. Då kom raset. Spanien gjorde sju mål på samma tid som Sverige gjorde ett.

När Jim Gottfridsson sammanfattar den svenska OS-insatsen så tycker han att Spanien-matchen är rätt signifikativ.

– Som en jävla berg-och-dalbana. Mycket toppar, alldeles för många djupa dalar. Resultatet speglar inte prestationen, det är kanske det unika i idrottens värld. Man ska någonstans acceptera en förlust, trots att det är tungt.

"Blytungt"

Svenskarna pratade inför matchen mycket om just motståndarnas rutin, Spanien har en snittålder på 32,3 år medan Sverige är ett av de yngsta landslagen i turneringen.

ANNONS

Förbundskapten Glenn Solberg tycker inte att det finns mycket att säga till spelarna i omklädningsrummet efteråt.

– Det är fruktansvärt tungt, fruktansvärt tungt. Vi har matchen där vi önskar och för matchen och har möjligheten. Det är inte ofta man får så många möjligheter att nå en semifinal.

Sverige hade heller inte vunnit över Spanien i ett mästerskap på tolv år. Nederlag i VM 2011, EM 2016 och EM-finalen 2018.

För veteranen Andreas Palicka var förlusten en av de tyngsta någonsin.

– Katastrof. Skit. Det är brutalt tungt, blytungt.

Mästerskapsspöket fortsätter att leva vidare.

Förbundskapten Glenn Solberg och spelarna på den svenska bänken.
Förbundskapten Glenn Solberg och spelarna på den svenska bänken. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Slutspel i OS-handbollen

Herrarnas kvartsfinaler spelas enligt följande schema i svenska tider:

02.30: Frankrike–Bahrain, 42–28.

06.15: Sverige–Spanien, 33–34.

10.00: Danmark–Norge.

13.45: Tyskland–Egypten.

Semifinalerna spelas på torsdag den 5 augusti.

Frankrike möter vinnaren mellan Tyskland och Egypten.

Spanien möter vinnaren mellan Danmark och Norge.

Final och bronsmatch spelas på lördag 7 augusti.

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

ANNONS