Alfred Jönsson deppade efter krysset mot Belarus.
Alfred Jönsson deppade efter krysset mot Belarus. Bild: Jonas Ekströmer/TT

VM-kryss för Sverige – tappade i slutsekund

En ny rysare, men ingen ny VM-vändning. Sverige reste sig från åttamålsunderläge, men fick nöja sig med 26–26 mot Belarus som kvitterade i slutsekunderna.
– Jag får ta på mig den, säger Alfred Jönsson, som gjorde sex mål men missade sista skottet, till TV6.

Det svenska handbollslandslaget har imponerat i flera avseenden så här långt i VM i Egypten. Spelet har varit långt bättre än förväntat, men i de två senaste matcherna är det framför allt den blågula lagmoralen som ska få beröm.

Mot Belarus vände Sverige underläge med åtta mål till ledning – men lyckades inte knyta ihop säcken och fick nöja sig med en poäng.

Sverige var näst intill uträknat i slutet av första halvlek, men har trots den tunga kvitteringen i slutet fortsatt ett bra läge att nå kvartsfinal – sannolikt mot Danmark eller Kroatien.

– Vi kände någonstans att vi kom tillbaka i första halvlek, med skott utifrån och mer smalt spel, att vi hade det i oss. Det var bara lite oflyt i början och lite missade fria lägen som vi kanske vanligtvis sätter dit. Känslan var där och vi kom tillbaka, så det stämde ju, säger Alfred Jönsson.

Mardrömsstart

Sverige var favorit inför avkast, men kom in fel i matchen redan från början. Efter drygt tio minuter hade Blågult inte lyckats få iväg mer än tre avslut och Belarus ledde med 5–1.

Sverige testade att ta ut målvakten och spela sju mot sex – utan resultat.

En belarusisk utvisning gav Sverige ett nytt läge att komma närmare – men då sköt vänstersexan Lukas Pellas utanför två gånger om.

Jim Gottfridsson var en annan svensk som hade det tufft. Briljant spelmotor i de första VM-matcherna, nu slarvig i anfallsspelet med flera felpassningar och felbeslut. Och i målet fortsatte lagkaptenen Andreas Palicka att frustrerat se hur bollarna hittade nätmaskorna bakom honom.

Men det var hela det svenska spelet som hade kört fast. I slutet av halvleken hade Pellas, Gottfridsson och Palicka och ett par startspelare till förpassats till avbytarbänken. När läget såg riktigt mörkt ut började Sverige visa glimtar av det spel som gav tre raka segrar i det första gruppspelet.

Inhopparna glänste

Underläget var som mest 5–13, men halverades till 11–15 i paus efter att Alfred Jönsson glänst mest av inhopparna med tre sena och ack så viktiga mål.

Att Belarus "bara" ledde med fyra mål i halvtid kunde Sverige inte klaga på.

– Det känns helt okej inför andra halvlek, vi måste bara rätta till en jäkla massa fel, sade Gottfridsson till TV6 i pausintervjun.

Från bänken fick "Gotte" sedan se hur upphämtningen fortsatte med en massa inhoppare på planen. Mikael Aggefors fick till några räddningar i målet och framåt bidrog Lukas Sandell och Hampus Wanne starkt till att Blågult var ikapp till 19–19 redan efter 13 minuter.

Det var upplagt för en ny rysare.

När Wanne gjorde sitt sjunde mål på lika många avslut ledde Sverige för första gången, med 22–21. Men lagen fortsatte att följas åt hela vägen mot slutet.

Belarus åkte på en sen utvisning vid likaläge 25–25 och Daniel Petterssons 26–25 såg ut att bli avgörande.

Det blev det inte.

Jönsson brände ett avslut som gav Belarus chansen att kvittera med sista skottet.

– Går den in eller om vi bara spelar ut den så har vi två poäng. Jag får ta på mig den. Jag ska inte in där och göra. Men vi ska var nöjda med att vi kämpar vidare och kommer tillbaka i den här tajta matchen, säger han.