Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Evelina Settlin, Jonna Sundling, Hanna Falk och Stina Nilsson är fyra av sju svenska åkare som har nått final i sprint den här vintern. Arkivbild.

Sveriges dilemma: sprintkvalitet i överflöd

Sverige kommer att tillhöra favoriterna i damernas sprintstafett i skid-VM nästa månad. Frågan är bara vilka två åkare som får köra. Inför helgens tävling i tyska Dresden, en av två sprintstafetter före VM, är konkurrensen knivskarp.

- Det är väldigt tuff konkurrens på damsidan. Det kommer att vara aktiva som har presterat väldigt bra som inte kommer att få åka till VM, så är det. Det är bara fyra som får åka sprinten i VM och vi har i dagsläget sju som har varit i final i världscupen den här säsongen. Vi har ett väldigt, väldigt starkt lag, säger landslagschefen Rikard Grip.

Hittills den här säsongen har Sverige tagit nio pallplatser i sprint på damsidan, och i fyra av fem sprintlopp har segraren varit blågul. Helgens världscuptävlingar i tyska Dresden tillägnas helt sprint med individuell tävling i fristil på lördagen, och med sprintstafett i klassisk still dagen därpå.

Fyra av sex

Sex damer är uttagna – Maja Dahlqvist, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Evelina Settlin och Jonna Sundling – men i sprintstafetten får Sverige bara ställa upp med två lag.

Så vilka fyra får köra?

- Ja, det är ju angenäma utmaningar så klart, säger Rikard Grip.

- Vi försöker se på en helhet över säsongen, och vi vill se hur tävlingen på lördag utvecklar sig för att sedan ta ett snabbt beslut efter det.

För den som vill visa upp sig i en sprintstafett före VM i Seefeld nästa månad är möjligheterna lätträknade. Söndagens teamsprint är den första av endast två före VM. I Dresden avgörs dock loppet i fristil, medan sprintstafetten på VM – liksom den i Lahtis om tre veckor – går i klassisk stil.

Tre guldfavoriter

Men de som tas ut på söndag får ändå en fingervisning om att de nosar på en plats i VM-sprintstafetten.

- Det man kan säga är att de individer som tas ut är högaktuella. Men det är väldigt svårt att säga vilka som faktiskt ska åka till VM. Det finns väldigt många duktiga tjejer som aspirerar på de där två platserna, säger Rikard Grip.

Oavsett vilka som tas ut i det slutliga VM-laget är Grip säker på att sprintstafetten tillhör Sveriges allra bästa medaljchanser i Österrike.

- Jag skulle säga att vi är en av tre nationer som i dagsläget slåss om guldet. Det är Sverige, det är Ryssland och det är Norge.