Aksel Lund Svindal. Arkivbild.
Aksel Lund Svindal. Arkivbild.

Svindal om slutet: "Enklare att ge allt nu"

Det återstår två tävlingar av den aktiva karriären för Aksel Lund Svindal. Efter dagens super-G och störtloppet på lördag är det slut för den norske fartveteranen.

ANNONS
|

Två OS-guld, fem VM-guld och ytterligare fem mästerskapsmedaljer. Och så 36 världscupsegrar och två segrar i den totala världscupen på det.

Det är inte vilken karriär som helst som tar slut i Åre på lördag. Precis som när Lindsey Vonn lägger tävlingsskidorna på hyllan dagen efter är det en enormt framgångsrik åkare som försvinner från världseliten efter VM i Åre.

Veteranen har haft stora skadeproblem under vintern, men hittar nu ny motivation i att det är bara två tävlingar som återstår.

- Jag känner att jag är väldigt spänd, men jag glädjer mig också, säger 36-åringen till norska nyhetsbyrån NTB inför dagens super-G.

ANNONS

- Förhoppningsvis blir de sista två tävlingarna bra, men jag tror oavsett det att jag kommer att vara en nöjd kille nästa vecka. Men jag vet att jag kommer att sakna det.

Norska rivaler

Vinterns världscuptävlingar har varit oerhört jämna. Det gör att Svindals medaljchanser efter skadorna är svårbedömda. Men norrmannen tog två VM-guld (störtlopp och storslalom) i Åre på VM 2007. Så backarna kan han ju.

Bland konkurrenterna finns bland andra landsmännen Aleksander Aamodt Kilde och Kjetil Jansrud samt österrikare som Vincent Kriechmayr eller italienaren Dominik Paris.

Svensk fördel?

För svensk del är det precis som på damsidan ett relativt ungt fartlag som kommer till start. Både Alexander Köll och Felix Monsén är startklara efter sina respektive skador i Kitzbühels störtlopp. De får sällskap av Mattias Rönngren, som även är uttagen i storslalom, och Olle Sundin.

Sundin, en av många som gått på skidgymnasiet i Järpen, hoppas att det svenska laget ska kunna dra nytta av hemmabacken.

- Det är en fördel, absolut. Men kanske ännu mer i störtloppet än i super-G:n säger Sundin.

ANNONS

- Framför allt nedre delen av störtloppet har vi tävlat i sedan vi började tävla.

TT
Fakta: Inför herrarnas super-G

I dag avgörs herrarnas VM-super-G i Åre, preliminärt med start klockan 12.30.

Svenska deltagare: Alexander Köll, Felix Monsén, Olle Sundin, Mattias Rönngren.

5 medaljkandidater:

Vincent Kriechmayr, Österrike. Leder super-G-cupen, om än knappt, och vann super-G:n i Åre på världscupfinalen i fjol.

Matthias Mayer, Österrike. Regerande olympisk mästare och bara tre poäng bakom landsmannen i cupen.

Dominik Paris, Italien. Bara tre poäng bakom Mayer i cupen och i storform. Guldkandidat även i störtlopp, där han i vinter bland annat har vunnit i klassiska Kitzbühel.

Aleksander Aamodt Kilde, Norge. Trots att både Aksel Lund Svindal och landsmannen Kjetil Jansrud har skadebekymmer har Norge fullgoda medaljchanser i Aamodt Kilde.

Aksel Lund Svindal, Norge. Veteranen gör sina sista tävlingar i Åre och har missat flera tävlingar på grund av knäproblem. Men norrmannen är en mästerskapsåkare, och har redan åtta VM-medaljer på meritlistan.

Medaljörer VM 2017: 1) Erik Guay, Kanada, 2) Kjetil Jansrud, Norge, 3) Manuel Osborne-Paradis, Kanada.

Medaljörer OS 2018: 1) Matthias Mayer, Österrike, 2) Beat Feuz, Schweiz, 3) Kjetil Jansrud, Norge.

ANNONS