Syskonen Elsa och Elias Augustsson Wändel tävlar i samma sport

Storebror Elias cyklar först. Lillasyster Elsa kommer strax bakom. Syskonen Augustsson Wändel från Uddevalla har fått upp farten i mountainbikespåret.
– Att tävla är det roligaste, säger Elias.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hemma hos familjen Augustsson Wändel rullar det på. Varje dag, bokstavligen. 14-årige Elias tillbringar många av sina lediga timmar på sin mountainbike över något av Uddevallas många cykelspår. Det går fort för honom. Så fort att han vunnit SM, Cykelvasan och ett flertal andra XCO-tävlingar i sin åldersklass under sommaren.

I vinddraget bakom honom följer snart 13-åriga lillasyster Elsa som också nått framstående placeringar i flera av årets stora tävlingar. Syskonen sporrar varandra i träningen med Uddevalla CK under många och ibland långa pass.

– Om jag har kört ett riktigt hårt pass känns det här, säger Elsa och pekar på låren innan hon fortsätter.

ANNONS

– Men det är skönt att veta att man har tagit ut sig. Jag vet att jag förbättrar mig varje gång.

Tröttnat på hemmaspåren

Vi träffar Elsa och Elias Augustsson Wändel på Kasen i Uddevalla. De bor här och bara någon minut från husknuten finns det ett par slingor att cykla mountainbike på. Här har de trampat många timmar genom åren men på senare tid sökt svårare utmaningar.

– Vi använder inte den här skogen så mycket. Vi har typ cyklat här för mycket och det har blivit lite tjatigt. Vi cyklar mest upp till Bjursjön och kör där istället, säger Elias som cyklat med UCK något längre än Elsa.

Syskonen höll tidigare på med andra sporter som fotboll, innebandy, handboll och tennis. Nu är det bara mountainbike som gäller för Elias.

– Det är skönt att komma ut och inte behöva tänka på alla andra som det är i lagsporter. Att tävla är det roligaste för du tränar för att det ska gå bra på tävlingen. Då är banorna tusen gånger bättre preparerade, säger Elias.

Samarbete inför tävlingar

För Elsa är det lite annorlunda. Hon har ytterligare en sport vid sidan av cyklingen. Hon tror också att hon har nytta av simningen när hon hoppar upp på cykeln.

ANNONS

– Det funkar bra och jag simmar för att det är roligt att vara i vattnet, säger hon.

En stund efter intervjun på Kasen ska syskonen Augustsson Wändel ta sig mot Bjursjön för kvällens träningspass. Tillsammans med klubbkamraterna trampar de vidare mot nya framgångar. Lite lagsportskänsla finns det trots allt i den individuella idrotten.

Elsa berättar att hon kan få hjälp av storebror inför en tävling.

– Det är lite småtips. Som hur man kan hoppa över en sten eller något enkelt, säger hon.

Pappa Claes flikar in under intervjun. Han berättar att de brukar reka banorna inför tävlingar och den rutinen har gjort familjen starkare den senaste tiden.

– Ibland har vi allihop varit oense. En har varit sur på nästa och så fortsatte det. Ni hjälper varandra betydligt bättre nu, säger han till Elsa och Elias som nickar instämmande.

ANNONS