Philip Broberg.
Philip Broberg.

Talangen jämförs med Dahlin: "Som en jätte"

Han är bara 17 år gammal och kan bli en i raden av svenska toppbackar i NHL. Men redan nu kan AIK:s stjärnskott Philip Broberg ta en JVM-plats.

ANNONS
|

Broberg kallades in till Juniorkronorna när Torontobacken Timothy Liljegrens fotledsskada var värre än befarat. Trots att Broberg är sist in i truppen och minst en back ska bort inför junior-VM, som inleds i Kanada på annandag jul, är förbundskapten Tomas Montén lyrisk över AIK-talangen.

Och jämför honom med Rasmus Dahlin.

- Från november och framåt har han varit väldigt bra i AIK, en av deras bästa backar. Och att som 17-åring vara det... Dahlin var 17 år i fjol när han åkte på JVM, men Broberg spelar nästan mer även om det är skillnad mellan SHL och hockeyallsvenskan. Jag gillar att han spelar 20–23 minuter per match.

ANNONS

- Han är stor, stark och är rörlig. Han har bra räckvidd och ser ut som en jätte. Han är het, säger Montén.

Starkt avtryck

I somras gjorde Philip Broberg ett så starkt avtryck i J18-landslaget i Hlinka Gretzky Cup i Edmonton att det kanadensiska tv-bolaget TSN rankar honom som fyra inför nästa års NHL-draft.

- Jag försöker att inte tänka på det, bara stänga det ute, och ta tillvara på varje träning och match, säger Broberg.

Han har två träningsmatcher och ett antal träningar på sig att bevisa att han redan 17 år gammal kan ta en JVM-plats.

- Det blir en jätterolig och lärorik resa oavsett hur lång den blir. Jag har samma chans som alla andra och ska bara försöka spela så bra jag kan, säger han.

ANNONS

"Jättekul"

Den Örebrofostrade backen tog en plats i AIK under försäsongen och har bara vuxit och vuxit under hösten där han på 27 matcher svarat för sju assist. På slutet har han tagit en plats i AIK:s förstauppställning i powerplay som ende back.

- Det har varit jättekul. De har sagt att jag kommer att få spela i de spelformer jag förtjänar att spela i så det känns bra att de har ett sånt förtroende för mig.

TT
Fakta: JVM-lagets förberedelser

16-22 december: Läger i Kelowna, British Columbia, med matcher mot Ryssland (natten till 19/12 svensk tid) och Danmark (natten till 23/12).

23 december: Avresa till Victoria utanför Vancouver.

26 december: JVM-premiär mot Finland (natten till den 27/12).

Övriga gruppspelsmatcher: Slovakien (28/12), USA (30/12), Kazakstan (1/1).

Kvartsfinaler spelas 2 och 3 januari, semifinaler 4 och 5 januari och medaljmatcher den 5 och 6 januari.

Fakta: Preliminära JVM-truppen

Målvakter: Samuel Ersson, Västerås, Adam Åhman, Oskarshamn, Olle Eriksson Ek, Bik Karlskoga.

Backar: Timothy Liljegren, Toronto Marlies, Rasmus Sandin, do, Adam Ginning, Linköping, Adam Boqvist, London Knights, Nils Lundkvist, Luleå, Filip Westerlund, Frölunda, Jakob Ragnarsson, Almtuna, Erik Brännström, Chicago Wolves, Philip Broberg, AIK.

Forwards: Fabian Zetterlund, Färjestad, Emil Bemström, Djurgården, David Gustafsson, HV71, Jacob Olofsson, Timrå, Lucas Elvenes, Rögle, Pontus Holmberg, Växjö, Rickard Hugg, Kitchener Rangers, Filip Hållander, Timrå, Samuel Fagemo, Frölunda, Johan Södergran, Linköping, Oskar Bäck, Bik Karlskoga, Nils Höglander, Rögle, Filip Svenningsson, Oskarshamn, Hugo Leufvenius, Sarnia Sting, Isac Lundeström, San Diego Gulls.

ANNONS