Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glädje när Hammarbys Muamer Tankovic (mitten) gjorde 1–0 för hemmalaget under måndagens fotbollsmatch i allsvenskan mot Örebro på Tele2 arena.

Tankovic håller liv i gulddrömmen

Det var inte många som tog honom på orden när han som nyförvärv pratade om SM-guld till Hammarby. Men Muamer Tankovic visste vad han pratade om.

Tankovic höll inte igen när han presenterades av Hammarby för ett år sedan. Då var det inte många som tog hans utspel – “det är dags för Bajen att vinna allsvenskan” – på allvar. Men nu sjunger Bajenfansen om SM-guld, och tror på det, igen.

- Jag sade att jag var här för att vinna. Att folk skrattade åt mig, det är klart, de är inte vana vid att Hammarby vinner SM-guld, och strider om guldet. Men nu är vi här och vi vill vinna varenda match som vi spelar. Vi ska ändra på det, säger Muamer Tankovic.

För även om spelet hemma mot Örebro sällan, kanske rentav aldrig, gnistrade av mästarklass var det tre poäng som skulle bärgas, och som till slut bärgades.

Två poäng bakom

Därmed är avståndet upp till serieledande AIK fortsatt två poäng efter 18 av 30 omgångar.

- I våras när vi mötte Örebro, då pratade man om oss som det här poplaget som spelade lite skön fotboll, som alla trodde skulle gå på grund så småningom, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Skillnaden i självförtroende var stor mellan lagen på Tele2 arena – Örebro har inte vunnit en allsvensk match sedan den 22 maj – och illustrerades inte minst genom Hammarbys 1–0-mål i den tredje minuten.

En Örebrohörna, som skapade viss röra framför hemmamålet, men där gästerna var tvåa på bollen, förvandlades på några sekunder till en vindsnabb kontring för Hammarby. Bollen hamnade hos Muamer Tankovic till vänster utanför Örebros straffområde, och med några snabba steg inåt planen hittade han den lucka som han sökte, och fick fullträff. Skottet satt i det högra krysset.

"Viktig seger"

- Det känns så klart roligt att göra mål, och viktigt att vi vann matchen efter att AIK vann sin match. Varje match som man spelar nu är som en final. Om man tappar så kan det vara svårt att klättra upp igen. Men samtidigt är det många matcher kvar, säger Muamer Tankovic.

Örebrotränaren Axel Kjäll var desto mer uppgiven.

- Vi kommer upp hit med en redan ganska tuff ryggsäck. Och sedan går det tre minuter och så släpper vi in mål efter en omställning på en hörna som vi har. Det är väldigt tungt, säger Axel Kjäll.

Örebro saknade inte ytor för att skapa chanser, men Örebro saknade beslutsamhet och förmåga att utnyttja ytorna, vilket gav Hammarby en bekväm resa mot segern.

Hammarbys chanser var förvisso också lätträknade – nyförvärvet Vladimir Rodic, som gjorde sin första match från start, fick till exempel inte mycket uträttat – men en till, i den 80:e minuten, var allt som behövdes för att sätta punkt för spänningen.

Högerbacken Simon Sandberg kom loss på kanten och inlägget hittade Tankovic som nickade in sitt andra mål för kvällen och sitt femte på fem matcher.

- Han har framtiden för sig. Han har haft en lite brokig karriär, mycket upp och ner under många år. Men han har fått det att stämma i år, och jag tror inte att Hammarby är hans slutstation, säger Stefan Billborn om sin matchvinnare.

För Örebro är tabelläget alltjämt nervigt efter ännu en förlust; ingen seger på tre månader gör att laget bara har fyra poängs marginal ned till Brommapojkarna på kvalplats.