Karl-Erik Nilsson ny RF-ordförande. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson ny RF-ordförande. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tidigare fotbollspamp ny RF-ordförande

Uddevallabon Karl-Erik Nilsson är ny ordförande för Riksidrottsförbundet. Den förre fotbollsbasen väljs på två år och tar över efter Björn Eriksson som tackade för sig efter åtta år. "Jag känner mig både ödmjuk och glad inför det förtroende som Riksidrottsmötet har gett mig", säger den nyblivne RF-ordföranden i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Karl-Erik Nilsson ledde Svenska fotbollförbundet i elva år och lämnade posten i mars i år. 65-åringen, som sedan 2017 är första vice ordförande i Uefa, den europeiska fotbollsunionen, har fått stöd av flera specialidrottsförbund som exempelvis fotbollförbundet, basketbollförbundet, ishockeyförbundet och handbollförbundet.

Nilsson var valberednings förslag att efterträda Björn Eriksson som under riksidrottsmötet i Uppsala på söndagen tackade för sig efter åtta år.

"Det är ett stort ansvar och jag tar mig an uppdraget som ordförande med entusiasm. Vi befinner oss i en omtumlande tid på flera sätt med en ansträngd samhällsekonomi och ett osäkert världsläge", säger Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

ANNONS

I maj 2021 hotade Svenska fotbollförbundet, med Nilsson i spetsen, att lämna RF. Anledningen var då ett förslag om bidragstak hade röstats igenom. SvFF ansåg att bidragstaket skulle betyda drygt 30 miljoner kronor i minskade intäkter. Fotbollen förlorade en skiljedom och till slut kom man överens med RF.

I en tidigare intervju med TT ansåg Nilsson att det inte längre fanns någon risk att han skulle uppfattas som att gå fotbollens ärenden som ordförande för Riksidrottsförbundet.

– För min del är den lagd åt sidan. Nu ska jag fokusera på att få kakan att växa – för alla, sade Nilsson.

ANNONS