Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tio böcker att läsa när sportabstinensen blir för stor

Alla serier och ligor är inställda och det går ingen sport på TV just nu på grund av coronaviruset. Vad är då bättre än att läsa om sport för att stilla abstinensen? Bohusläningen bokrecensent tipsar om tio sportböcker att läsa.
">

Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse

Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Albert Bonniers förlag

En ständigt aktuell bok om Sveriges största fotbollsstjäna genom tiderna. I denna nakna självbiografi öppnar Zlatan sig både som människa, familjefar och fotbollsstjärna. Han skriver om allt från den tuffa barndomen i Malmö till karriären på de allra största fotbollsarenorna. Själv drar jag på munnen flera gånger när Zlatan visar stor humor och mänsklighet.

">

Petter Northug: Min historia

Petter Northug och Jonas Forsang

Mondial förlag

Petter Northug är en fantastisk skidåkare och idrottsman men också en kontroversiell grubblare som drömmer om ett helt annat liv. I biografin berättar han om den hatkärlek till de svenska åkarna som tidigt blev en av hans största drivkrafter. Något som motiverade honom att underkasta sig den grymma träning som krävs för att spurta hem ett OS-guld på en femmil med masstart. Han skriver också om baksidan med att vara en stjärna och förebild.

">

Steven Gerrard: My story

Steven Gerrard

Penguin Books Ltd

Steven Gerrard blev Liverpool trogen under hela sin karriär och har legendstatus i klubben. I My story berättar han om fördelar och nackdelar med att vara en klubb trogen hela karriären. Det är en naken och ärlig personlig historia om en av Englands mest omtyckta fotbollsspelare genom tiderna, en spelare som inte går att tycka illa om.

">

Peter Crouch: How to be a footballer

Peter Crouch

Ebury Press

Peter Crouch är inte Englands bästa fotbollsspelare genom tiderna, men definitivt den roligaste. Han lär ha sagt en gång att: "vore jag inte fotbollsspelare hade jag varit oskuld". Med sina karaktäristiska långa ben och spensliga kropp gjorde han ett och annat mål. Efter karriären har han gjort podd och skrivit böcker med mycket självdistans och humor. Den här boken är inget undantag.

">

Det är bara lite cancer

Klas Ingesson och Henrik Ekblom Ystén

Offside Press

Klas Ingesson var känd som slitvargen på mittfältet som ingick i VM-laget som tog brons 1994. Människan Klas Ingesson däremot var mer okänd. I Det är bara lite cancer berättar han öppet och naket om fotbollskarriären men också om den match mot cancern han tvingades gå. Och som också blev hans död den 29 otkober 2014.

">

Ha de´gott: konsten att bita ihop och komma igen

Glenn Hysén

Ekerlids

Glenn Hyséns bok är en tragikomisk skildring av hans karriär, både som människa och fotbollsspelare. Han berättar öppenhjärtigt om sina skilsmässor, förhållandet till sonen Antons homosexualitet, men också om livet i de fotbollsklubbar han representerat. Den är stundtals rolig, men oftast fastnar skrattet i halsen.

">

Alltid lite till: om att slåss för sitt liv

Frida Wallberg och Malin Jonson

Offside press

Boxaren Frida Wallberg berättar om den tuffa vägen tillbaka efter knocken som gav henne hjärnblödning. Boken handlar om Wallbergs väg mot toppen, om den hårda uppväxten och vad som gjorde henne till en av världens främsta kvinnliga boxare genom tiderna. Det är en mycket stark berättelse om att falla och sedan resa sig.

">

The Mauler: Alexander Gustafsson berättar sin historia

Leif Eriksson, Alexander Gustafsson, Martin Svensson

Norstedts

Alexander Gustafsson är känd som The Mauler. Här berättar han om vägen från bondgården till MMA-ringen. Om hur han gick från en trasslig uppväxt med flera fängelsedomar till att bli en av världens bästa fajters. Riktigt gripande om hur det höll på att gå helt åt skogen men i stället slutade på toppen i en av världens tuffaste sporter.

">

De kallade mig Gud

Stefan Schwarz

Lava förlag

Jag minns Stefan Schwarz som den stenhårda mittfältaren som inte visade så mycket känslor på planen. Den delen skriver han också om i sin självbiografi. Men boken är så mycket mer - här får man lära känna en annan sida av honom. Den som en familjefar till ett annorlunda barn och vilken kamp det är för familjen.

">

Ett vinnande lag

Helen Alfredsson och Jessika Devert

HarperCollins Nordic

Helen Alfredsson är golfproffset som har vunnit allt som går att vinna. I sin biografi berättar hon om livet på och utanför golfbanan och om att hon alltid försöker se det positiva i saker och ting. Även om livet ibland innebär en del motgångar också.