Sydkoreas Chung Mong-gyu, Fifapresidenten Gianni Infantino och Karl-Erik Nilsson.
Sydkoreas Chung Mong-gyu, Fifapresidenten Gianni Infantino och Karl-Erik Nilsson. Bild: IVAN ALVARADO

"Tjusningen är att ha representation från världens alla hörn"

Sverige gör sitt bästa VM sedan 1994. Det gäller även Uefa. Europa har inte haft fler lag i kvartsfinal sedan VM utökades till 32 lag 1998. Trots det ligger Fifas tilldelning av antalet platser fast.
– Ser man till det kvalitativa är Europa underrepresenterat, säger Karl-Erik Nilsson, förste vicepresident i Uefa och ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

ANNONS
|

Det europeiska fotbollförbundet Uefa har sedan 2006 13 av 32 platser i ett fotbolls-VM. Det är färre än 1998 och 2002 då 15 VM-platser gick till europeiska lag.

I och med att värdnationen Ryssland är direktkvalificerat är den siffran 2018 14, precis som 2006, då Tyskland var arrangör.

Det är 41 procent av det totala antalet lag, en andel som steg till 63 procent i åttondelsfinal (tio av 16 lag) och 75 procent i kvartsfinal (sex av åtta lag).

För att ytterligare markera den europeiska dominansen i Ryssland vanns fem av åtta grupper av lag från Europa där de största resultaten – Ryssland-Saudiarabien 5-0, Belgien-Tunisien 5-2 och England-Panama 6-1 – ledde till en diskussion om kvaliteten på vissa landslag, samt fördelningen av antalet platser världsdelarna emellan.

ANNONS

Tio av Uefas 14 landslag nådde åttondelsfinal. De kan jämföras med Afrika där inget av de fyra lagen lyckades gå vidare från gruppspelet, eller Asien/Australien, där bara ett av fem landslag (Japan) nådde åttondelsfinal.

Så … är tilldelningen 13 lag rimlig, rättvis och konstant? Karl-Erik Nilsson, som nyligen representerade Sverige på Fifas kongress i Moskva, förklarar.

– Fördelningen är inte överensstämmande på det sättet. Det är den balans som har varit möjlig att finna i världsfotbollen, där Europa har 55 av 211 platser och alla världsdelar försöker få fler platser. Afrika har varit oerhört aktiva här. Det har faktiskt varit en fajt att få behålla de 13 vi har, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande.

"Inte fotbollspolitiskt möjligt"

– Ser man till det kvalitativa är Europa underrepresenterat. Så blir det när hela världen skall vara med. Det är inte alltid de allra bästa som är med i de här sammanhangen. Vi i Uefa är inte i majoritet och får kompromissa.

Skall ett VM inte bestå av alla de bästa?

– Jo, men då blir det inget VM. Tjusningen är att ha representation från världens alla hörn. Det är inget unikt inom fotbollen, utan det pris man får betala om man skall ha en världsomspännande aktivitet.

ANNONS

Europa garanterat lag i finalen

– Strikt från världsranking skulle fördelningen se annorlunda ut. Det är inte fotbollspolitiskt möjligt. Ingen annan utanför Europa vill att vi skall få fler nationer.

Annars är sportsliga resultat ett ganska bra argument?

– Jo, det här är väldigt bra inför diskussionerna om fördelningen inför utökandet av antalet lag till 2026. Varje gång vi kan bevisa att vi är värda våra platser är det bra.

Till 2022 har Europa kvar sina 13 platser?

– Ja, så kommer det att bli. Vi hade en bonusplats i år med Ryssland som värdnation. 2026 är målet att ha minst 16 platser av de 48 platserna, det skulle innebära ytterligare tre och lika många som det var på EM tidigare, säger Karl-Erik Nilsson.

Slutspelsträdet garanterar ett finallag från Europa: Ryssland, Kroatien, England eller Sverige. På den andra halvan kan både Belgien (som möter Brasilien) och Frankrike (som möter Uruguay) bidra till att hålla den europeiska guldsviten.

De tre senaste världsmästarna – Italien 2006, Spanien 2010 och Tyskland 2014 – kommer från Europa.

Europa i fotbolls-VM

Så här har det gått för Europa sedan VM utökades till 32 lag 1998.

1998: Tio lag i åttondelsfinal, sex lag i kvartsfinal, 15 lag totalt.

2002: Nio lag i åttondelsfinal, fyra lag i kvartsfinal, 15 lag totalt.

2006: Nio lag i åttondelsfinal, sex lag i kvartsfinal, 14 lag totalt (inklusive värdnation).

2010: Sex lag i åttondelsfinal, tre lag i kvartsfinal, 13 lag totalt.

2014: Sex lag i åttondelsfinal, fyra lag av åtta lag i kvartsfinal, 13 lag totalt.

2018: Tio lag i åttondelsfinal, sex lag i kvartsfinal. 14 lag totalt (inklusive värdnation).

ANNONS