Den andra etappen av Tour of Scandinavia startar i eftermiddag kl 14 i Mollösund på västra Orust. På sin väg norrut mot slutmålet Strömstad passerar cyklisterna förbi Ellös, Henån och Torp.
Den andra etappen av Tour of Scandinavia startar i eftermiddag kl 14 i Mollösund på västra Orust. På sin väg norrut mot slutmålet Strömstad passerar cyklisterna förbi Ellös, Henån och Torp. Bild: Kai Chen

Tour of Scandinavia når Bohuslän – så här följer du etapploppet på cykel

Den andra etappen av cykelloppet Tour of Scandinavia med världseliten bland damcyklister når idag Orust. Starten sker i Mollösund och går därefter via bland annat Ellös och Henån, via Rotviksbro, Munkedal och norrut mot slutmålet Strömstad.

ANNONS

Innan cyklisterna lämnar Orust går loppet en sväng via Torp på norra delen av ön.

Ett bra ställe att följa loppet på samt heja fram cyklisterna är vid fotbollsklubben Torp GoIF:s anläggning Rimmåsvallen i Stenstorp.

Omkring klockan 15 på torsdagseftermiddagen väntas cyklisterna passera förbi.

Passerar förbi 15.02

Mats Andersson är ledamot i styrelsen och ungdomsansvarig inom fotbollen

– Vi kan erbjuda det som vi har i kiosken, säger Mats som syftar på kaffe, kakor och bullar, godis, korv med bröd samt glass.

– Vi fick frågan om vi var intresserade av att ha kiosken öppen och det kunde vi ha. Vi vet ju inte om det kommer en kund eller fler, säger Mats som är en av tre på plats.

ANNONS

– Vi har ingen aning om hur det kommer att slå publikmässigt. Det är en ren chansning från vår sida. Men vi har inget att förlora mer än tiden som vi lägger där, säger han.

Kanske blir det en del kunder med tanke på att det i potten finns ett spurtpris i den branta backen innan fotbollsplanen. När det sker?

– 15.02 står det i programmet. Det är spännande att man kan veta så exakt!

Start i Mollösund ...

Den första etappen av Tour of Scandinavia gick av stapeln under tisdagen i Köpenhamn. Den cirka 145 kilometer långa etappen snirklade sig norrut på Själland till slutmålet i Helsingör.

Idag onsdag har loppet hunnit förflytta sig norrut till Mollösund där den andra etappen är planerad att starta kl 14. Cirka 75 minuter innan start kommer de deltagande lagen att presenteras.

Ett lopp riktat till barn i åldern 3-12 år arrangeras också idag med start en halvtimme efter att huvudloppet begett sig av.

Den som inte har möjlighet att se loppet på plats kan följa det på TV, i Sverige via Kanal 9 samt Eurosport, Global Cycling Network eller Discovery+.

... via Ellös och Henån

Cyklisterna trampar efter starten i Mollösund norrut. Man följer kustlinjen på Orusts västra sida mot Edshultshall och senare förbi Ellös och öns norra sida mot Henån.

ANNONS

Från Henån går loppet söderut en bit för att sedan svänga österut och mot norr till Torp och senare Stenshult.

Därefter går Tour of Scandinavia över Nötesundsbron och vidare norrut mot Munkedal och Hamburgsund. När cyklisterna senare i dag går i mål i Strömstad har de cyklat 154 kilometer.

De resterande fyra etapperna kommer alla att avgöras i Norge med slutlig målgång i Halden nu på söndag den 14 augusti.

LÄS MER:Köer och avspärrningar – polis på plats vid cykelloppet genom Bohuslän

ANNONS