Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marit Bjørgen, Charlotte Kalla och Ragnhild Haga fick kliva upp på prispallen i jaktstarten på världscuppremiären i Ruka. Alla tre har valt att stå över årets upplaga av Tour de Ski. Arkivbild.

Touren svår att flytta trots OS-avhoppen

Stjärnor har hoppat av innan. Stjärnor har hoppat av under. Och fler kanske följer. Att flytta Tour de Ski är dock inget som är aktuellt.

Efter tre dagar i Lenzerheide går Tour de Ski vidare med två dagar, med start onsdag, i Oberstdorf, följt av avslutningen i den klassiska slalombacken i Val di Fiemme. I år hoppade dock stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marit Bjørgen och Johannes Høsflot Klæbo av resan innan den ens hunnit börja. Och Astrid Uhrenholdt Jacobsen är bland dem som har hoppat av under resans gång.

- Det går för dåligt här. Jag åker hem och tränar i stället. Loppen på touren sliter för mycket. Det är bättre att ladda inför OS, sade Jacobsen till Expressen efter en sjundeplats i jaktstarten på nyårsdagen.

Fler kan följa i hennes fotspår.

"Är tråkigt"

Både ledaren på damsidan Ingvild Flugstad Østberg och tvåan Heidi Weng har ännu inte bestämt sig om de fullföljer touren hela vägen upp för Alpe Cermis.

- Om man leder touren och funderar i de banorna, då blir det ännu mer snack om att ingen vill åka. Jag förstår att folk blir irriterade, säger svenske Calle Halfvarsson, som mellan dag två och tre även han funderade på att hoppa av, om de norska funderingarna till Expressen.

Alla avhopp, både före, under och kommande, har samma anledning – ett OS i kikaren.

- Jag kan förstå med tanke på deras tidigare erfarenheter av touren och av att ladda upp inför ett OS att de gör det här valet. Men som skidintresserad och medlem i Fis tycker jag så klart att det är tråkigt när de största fixstjärnorna inte är med, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i internationella skidförbundet (Fis).

Långresa till OS

Även om stjärnfallet varit extra stort i år menar Jonsson att intresset ännu inte har svalnat för Tour de Ski sedan det startade för elva år sedan och att det, åtminstone inte ännu, finns någon större oro för tävlingens status. Även om ett liknande scenario kan uppstå redan nästa år när VM i österrikiska Seefeld avgörs vid ungefär samma kalendertidpunkt som årets OS.

- Det skulle ju bli problematiskt om det fortsatte att bli likadant nästa år och året efter. Men vi har inte sett det ännu. Om det skulle förändras måste man naturligtvis se över det, men vi är inte där än.

TT: Varför tror du så många hoppar av just i år?

- Man får tänka på att OS i år är på en sådan plats (Pyeongchang, Sydkorea) som kommer att kräva både förberedelser, restid och uppladdningsläger långt hemifrån. Det gör att man vill ha en längre period någon gång under året där man kan vara hemma och ensam koncentrera sig på sin träning. Då finns det inte många andra delar av året man kan göra det på.

"Mycket tv som styr"

Just att OS siktas i horisonten har väckt röster om att flytta touren från sin sedvanliga placering under mellandagarna de år ett stort mästerskap väntar.

Jonsson menar dock att det hade varit långt ifrån optimalt att rucka på den tidsläggningen.

- Just Tour de Ski är svår att lägga på någon annan tidpunkt då den ligger när många har möjlighet att titta på skidor. Det är mycket tv som styr. Tour de Ski skulle inte vara lika kommersiellt gångbart i tidig december eller i mars.