Tre Kronor världsmästare efter straffdrama

Regerande mästarna Tre Kronor på jakt efter elfte guldet mot skrällaget Schweiz på jakt efter sitt första. Det var skrällaget som inledde bäst men när straffläggningen i Royal Arena var över var det Tre Kronor som vunnit sitt elfte VM-guld.

|

Finalen mellan Sverige och Schweiz började i ett rasande tempo framför ögonen på det till stora delar gula publikhavet i Royal arena i Köpenhamn.

Minuten in i matchen hade Sverige ett jätteläge när Viktor Arvidsson kom fri men Leonardo Genonis i det schweiziska målet släppte inte pucken förbi sig.

Tre Kronor var laget med flest chanser i första perioden men Schweiz var inte ofarliga och med ett par minuter kvar av perioden kom ledningsmålet genom Nino Niederreiter som fick pucken förbi Anders Nilsson i det svenska målet. Men den schweiziska glädjen blev kortvarig. Bara minuten senare skickade Gustav Nyquist in kvitteringen i krysset bakom Genonis och perioden slutade 1-1.

– Det är kul, vi spelar om guld så det ska ara intensivt. De är ett bra lag, de åker mycket skridskor men jag tycker vi gör en helt okej första period. Vi ska fortsätta, jag tycker ändå det är vi som för spelet, sa målskytt Nyquist till Viasat i den första periodpausen.

Jämn andra period

I den andra perioden återupprepades mönstret. Schweiz inledde målskyttet i början av perioden genom Timo Meier men med fem minuter kvar kom kvitteringen när Mika Zibanejad fick in pucken i den schweiziska målet. Ett mål var även i den andra perioden, där Tre Kronor återigen vann skottstatistiken.

– Det är ett sånt läge vi måste ta tillvara på och det gjorde vi den här gången, sa Zibanejad om sitt mål till Viasat i efter periodens slut.

– Vi får inte vara för rädda för att göra misstag och vi måste vara smarta med pucken och bara köra, fortsatte han.

Förlängningsdrama och straffläggning

I den tredje perioden var det stundtals irriterat på planen och båda lagen pressade hårt för ett ledningsmål. Men perioden slutade mållöst och finalen gick till förlängning.

Där var duggade chanserna tätt men målen uteblev och precis som förra året avgjordes finalen i straffläggning.

Där var det Tre Kronor som precis som förra året höll nerverna bäst i styr och när Anders Nilsson räddade Schweiz femte straff var det avgjort och Sverige vann med 2-1 i straffläggningen. Det elfte svenska VM-guldet bärgat.

– Det känns fantastiskt. Man vet att vad som helst kan hända i en straffläggning, det är ångestladdat, det är många känslor bubblar upp, vi var värda att vinna matchen, säger Nilsson till Viasat.