Tre Kronor världsmästare – stort straffdrama avgjorde

|

Det kunde inte bli mer spännande när världsmästaren skulle krönas.

Tre Kronor må ha gjort turneringens bästa match under semifinalen mot Finland, men mot Kanada skulle det krävas minst det dubbla. Med ett så stjärnspäckat motstånd brukar spelet i powerplay bli avgörande, en disciplin som visade prov på förbättring mot de finska lejonen.

Men trots en bra inledning mot de regerande mästarna påminde spelet i numerärt överläge om det sorgebarn som varit en brist under hela säsongen. Tre Kronor hade stora problem med att kunna etablera ett spel i anfallszonen och Kanada kunde rensa.

– Det var två disciplinerade lag som inte ville släppa till några chanser, säger guldkapten Joel Lundqvist.

Men i spel fem mot fem drog svenskarna jämt med favorittippade Kanada, men det kom att ändras. En tidig utvisning på Nicklas Bäckström i den andra perioden skulle ge kanadensarna luft under vingarna. Lundqvist & co blev hårt ansatta under en stor del av mittperioden och den äldre tvillingbrodern i mål fick stå för några svettiga räddningar, samtidigt som stolparna var på ”Kungen av New York”´s sida.

– Vi måste ha lite mer tryck med pucken, vi tappar den lite för enkelt och får för korta anfall, säger Joel Lundqvist till C more.

Men Svenskarna skulle sakta men säkert börja stabilisera spelet igen och man fick ännu en chans i powerplay. Även om spelet i överläge var klart bättre så lyckades man inte spräcka Calvin Pickards nolla.

Oväntat ledningsmål från Hedman

Det svenska ledningsmålet skulle istället komma när det var som minst väntat. Målen i numerärt överläge dök aldrig upp, däremot när man hade en man mindre. En fladderpuck från backbjässen Victor Hedman hittade helt oväntat in mellan målvaktens ben. Ett skott Pickard, trots en viss skymning, mer än gärna skulle vilja ha igen.

Men en match är tre perioder. Något Kanada gjorde Ryssland varse om, under semifinalen, när man vände från 0–2 till 4–2 inom loppet av en period. Även mot Tre Kronor skulle man vända sitt underläge.

En tveksam hög klubba från Lindholm på Konecny skulle ge ett powerplay-läge lönnlöven till slut skulle utnyttja genom Ryan O’Reilly. Men kvitteringsmålet sänkte inte moralen hos svenskarna, tvärtom. Istället vaknade man till liv igen och bjöd upp till match igen.

– Det svänger ju hela tiden, precis som det ska vara, säger Joel Lundqvist.

"Kung Henrik" säkrade guldet

Och match var det, ett böljande spel resulterade farliga lägen som avlöste varandra gång på gång. Men inget lag skulle lyckas avgöra under 60 minuter eller ens övertid för den delen. Utan det skulle krävas straffar.

– Vi har ju en av världens bästa målvakter, han stod ju verkligen på huvudet under matchen, säger John Klingberg.

I straffläggningen levde Henrik Lundqvist upp till sitt epitet "Kungen" när han nollade Kanada och säkrade Sveriges tionde VM-guld.