Genom att skriva ut sin egen karta så kan orienterare genomföra en av fyra banor hos Uddevalla OK just nu.
Genom att skriva ut sin egen karta så kan orienterare genomföra en av fyra banor hos Uddevalla OK just nu. Bild: Bildbyrån

Trots inställd tävling – så lockar Uddevalla OK orienterare till klubben

Bandyn har annandag jul, travet har mors dag och orienteringen har sin högtid på påsk. Men i coronapandemins tid tvingas tävlingar, matcher och cuper ställas in och skjutas upp. Så är fallet även för Uddevalla OK som inte kan genomföra Bohuslunken i helgen.

ANNONS
|

Först hoppades Uddevalla OK på 600–700 deltagare i hemmatävlingen Bohuslunken. Senare sänktes taket till 300 deltagare på grund av orienteringförbundets riktlinjer efter coronavirusets framfart. Men i takt med regeringens allt skarpare direktiv i pandemins fotspår insåg UOK att det inte gick att genomföra tävlingen.

I slutet av mars ställdes Bohuslunken in och föreningen tappar därmed viktiga inkomster.

LÄS MER:Första tävlingen i Challenger Uddevalla stoppas – övriga också i farozonen

– Vi får sätta oss ner för att se hur vi kan spara in i andra änden. Vi får försöka vara effektiva och återhållsamma på utgiftssidan istället, säger Uddevalla OK:s Eva Karlsson som är en av tävlingsledarna i Bohuslunken.

"Veckans bana"

Uddevalla OK arrangerar också den något mindre tävlingen Uddevallatrofén under allhelgonahelgen och får hoppas kunna genomföra den i alla fall.

ANNONS

Vid sidan om tävlingarna fortsätter föreningen med sina träningstillfällen. Med anledning av coronapandemin är gruppen aldrig fler än 50 personer och alla deltagare uppmanas bland annat om att byta om hemma som en försiktighetsåtgärd.

Samtidigt erbjuder UOK fyra banor kring klubbhuset i norra Uddevalla till sina egna och andra klubbars orienterare. Precis som hos många grannföreningar finns "Veckans bana" i fyra olika svårighetsgrader. Det innebär att den som vill springa en bana får skriva ut kartan själv och sedan genomföra den när som helst under veckan som kontrollerna hänger ute.

Njuta av skogen

– De sitter ute till annandag påsk och man får inget resultat. Andra klubbar gör samma sak och så skickar vi informationen till varandra. Vi tar inget betalt eftersom man skriver ut sin karta själv, berättar Eva Karlsson.

Utan tävlingar gäller det att hitta på andra saker för att hålla i gång med sin sport

– Vi gör det för att det är roligt, för att träna orientering och för att njuta av att vara i skogen, tycker Eva Karlsson.

LÄS MER:Orienteringskoncept ska få ut fler i naturen

ANNONS