Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Henrik Stenson lockade publik och skrev autografer under Nordea masters i Barsebäck förra året. I år saknas han i startfältet. Arkivbild.

Trots stjärntappen – tryck inför Nordea Masters

De största svenska världsstjärnorna – Henrik Stenson och Alex Norén – saknas. Ändå lockar Nordea Masters storpublik.

Den enda Europatourtävlingen på svensk mark inleds på torsdagen. På förhand ser startfältet tunnare ut än på flera år, i alla fall med svenska ögon sett. Henrik Stenson tackade nej för att den krockar med PGA-tourtävlingen Wyndham Championship, dit svensken åker för att försvara sin titel.

Tufft spelschema

Alexander Norén, som just nu är bäste svensk på världsrankingen på 13:e plats, fick stryka tävlingen från sitt tuffa spelschema när han kombinerar PGA- och Europatouren.

- Vi vill få hit ett bra Europatourfält och sedan försöker vi få hit de bästa svenskarna. Jag menar, vi har ändå haft Henrik Stenson här i fem år men sedan så kunde han inte i år vilket var tråkigt för vår del, säger Claes Nilsson.

I stället nämner han svenskarna Alexander Björk och Joakim Lagergren samt dansken Thorbjörn Olesen och förre världsettan Martin Kaymer från Tyskland.

Tillbaka på västkusten

Att Nordea Masters krockar med andra tävlingar beror till viss del på att den är flyttad från juni, då den spelades i förra året, till augusti. Men det är en lyckad flytt, enligt direktören som vill att den fortsatt ska spelas i augusti eller till och med september.

- Biljett- och vädermässigt är det här mycket bättre för oss, säger han.

På tal om väder höll banan på Hills golfklubb i Mölndal, utanför Göteborg, på att torka bort under sommaren. Men efter regnet håller den hög klass, enligt tävlingsarrangören.

Inte sedan 1996 har tävlingen spelats på västkusten.

- Det märks att hela regionen verkligen har längtat. Vi har massa volontärer. Förut hade vi inte en enda volontär innan men nu är det fullt. Det är jättekul, säger Claes Nilsson.

Kulturkalas och Pride

Bland evenemang i Göteborgstrakten konkurrerar tävlingen med både Göteborgs kulturkalas samt Europride. Men även det har snarare varit positivt

- Vi har bara dragit nytta av det och har aldrig haft sådant här publiktryck. Vi har aldrig sålt så här mycket förköp någonsin.

Det rör sig om 85 procent av de 70 000 besökarna som väntas följa tävlingen.