Svenska superstjärnan Isabelle Haak (10) konstaterar att OS är långt bort för vollyebollandslaget. Arkivbild.
Svenska superstjärnan Isabelle Haak (10) konstaterar att OS är långt bort för vollyebollandslaget. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Trots succén: Bara mirakel tar Sverige till OS

Ska svenska volleybolldamerna kunna ta sig till OS? Det ser inte ut så.
Trots senaste årens succéer krävs ett mirakel för att få spela i Paris nästa år.

ANNONS
|

Sveriges volleybolldamer har redan skrivit historia. 2021 var de första damlag på 38 år att ta sig till VM och på söndag spelar de, för första gången, semifinal i European Golden League.

Men en plats i den största turneringen är långt bort.

– OS hade ju så klart varit det roligaste någonsin, men det känns väldigt långt fram, säger superstjärnan Isabelle Haak.

"Känns inte rimligt"

I OS får bara tolv länder delta, och världsrankningen styr. Där är Sverige just nu 30:e nation. För att Sverige ska ha en realistisk chans att klättra så mycket på världsrankningen krävs seger i Nations League.

Isabelle Haak tycker inte att en totalseger i Nations League, där världens bästa lag spelar, är ett rimligt mål att ha i år. Sverige har inte ens kvalat in till turneringen ännu.

ANNONS

– Nja, vi har precis kommit med i Golden League, så det känns inte så rimligt att vi skulle kunna vinna mot USA, Serbien, Brasilien och Italien, säger hon.

Har delmål

Laget hade fram till 2020 extra stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK) med sikte på OS 2024 men nu är målen mindre och framgångarna större.

– Med stödet från SOK så var det ett mål, men vi har blivit lite rimligare och har flera små delmål i stället för att ha ett stort mål. Man vet ju aldrig hur utvecklingen i ens egna och andra lag ser ut, säger Haak.

OS 2028 i Los Angeles är ett mer rimligt mål, men det är många steg på vägen. Det första är att besegra Belgien över två matcher, första mötet är i Lund på söndagen, och nå Golden League-final.

I augusti avgörs EM – men Haak blickar ändå lite längre fram.

– Det känns så långt bort med ett OS, vi hade inte ens spelat ett EM innan så då var det ett stort mål. Nu får man titta på nästa steg, som skulle vara VM i sådant fall, säger Isabelle Haak.

Fakta: Så går OS-kvalet till

Kvalet till OS 2024 handlar nästan helt och hållet om att ha en bra plats på världsrankningen.

Frankrike har i egenskap av arrangörsland redan en plats. Elva lag ska tillkomma.

Sex av dem kvalar in genom höstens OS-kval. Där deltar de 24 länder som rankats högst på världsrankningen i slutet av säsongen 2022. Lagen delas upp i tre grupper där de två bästa lagen i varje grupp får spela OS.

De fem sista platserna går till de högst rankade länderna efter det att gruppspelet i Nations League spelats klart. Länder från världsdelar som ännu inte har ett lag med i turneringen har förtur.

Fakta: Så funkar volleyboll-turneringarna

Sverige vann European Silver League i fjol och spelar därmed i European Golden League i år.

Finallagen i Golden League får kvala till Nations League-turneringen 2024.

Nations League är, till skillnad från de tidigare nämnda turneringarna, världsomspännande och innefattar de bästa lagen från hela världen.

Belgien, som Sverige möter i semifinal i Golden League, spelade i Nations League i fjol, men åkte ut.

Sveriges kommande matcher:

Sverige–Belgien 25 juni 15.00

Belgien–Sverige 28 juni 20.00

Ev. Final

6 juli samt 9 juli

I den andra semifinalen möts Ukraina och Tjeckien.

ANNONS