Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marcus Kinhult från Skaftö har visat bra form på slutet och kom sjua i den senaste tävlingen på Europatouren. Frågan är när 23-åringen får börja tävla igen. Bild: FRANZ PAMMER

Tuff situation för Marcus Kinhult som har världen som arbetsplats

Säsongen startade, stannade och kan sina ut i sanden. Marcus Kinhult upplever just nu en mycket märklig tid som golfproffs. Så här tänker han om osäkerheten kring sommarens OS, uppskjutna stortävlingar i världen och coronakrisens konsekvenser.

Bara i år har Marcus Kinhult spelat golf i Förenade Arabemiraten, Mexiko, Saudiarabien och Qatar.

I april skulle han ha lirat i både Malaysia och Kina, men tävlingarna har blivit inställda på grund av coronaviruset.

Hur framtidens golfsäsong ser ut – med ett eventuellt OS i Tokyo som en av höjdpunkterna – är högst oklart.

– I dag (måndag) var planen att jag skulle flyga till Spanien för en träningsvecka i La Manga, men jag beslutade mig för att stanna hemma på Skaftö. Det är inte värt risken att åka dit, säger Marcus Kinhult.

Han fortsätter:

– Pappa (Mikael Kinhult) är i Spanien nu och han har mer eller mindre fått utegångsförbud. Allt är stängt där nere, även golfbanorna. Det är i princip bara mataffärer och apotek som har öppet. Därför väljer jag att stanna hemma för att träna och återhämta mig på Skaftö.

Långt uppehåll väntar

Nästa tävling i Marcus Kinhults kalender är om sex veckor, i månadsskiftet april/maj, när Andalucia masters ska avgöras i Spanien på Valderrama.

– Den är inte inställd än, men den tävlingen känns också tveksam även om jag hoppas att det blir spel.

Coronakrisen betyder att 23-åringens tävlande sätts på paus i nästan två månader, men det kan bli ännu längre än så.

– När man är i min ålder så vill man tävla och utvecklas. Därför är inte det här uppehållet optimalt för min del. Det hade verkligen varit synd med ett längre uppehåll eftersom det är så många saker som är på gång och som jag vill ta tillvara på.

"Är ofrånkomligt"

En av de sakerna är givetvis sommarens OS i Tokyo där Marcus Kinhult framför allt slåss mot Alex Norén om den andra svenska platsen i mästerskapet.

– Jag tänker väldigt mycket på OS. Det är ofrånkomligt och ligger i mitt bakhuvud hela tiden eftersom jag lagt och lägger mycket fokus för att ta mig dit. Det hade varit väldigt tråkigt om inte OS blir av. Samtidigt är det rätt att prioritera den allmänna hälsan. Det är givetvis större än all idrott.

Coronakrisen kan också komma att få ekonomiska konsekvenser för Marcus Kinhult som lever på sin golf.

– Vi golfspelare har inte direkt något anställningsskydd. Men allt beror på hur långt uppehållet blir. Då vet jag inte vad som händer med sponsorer och caddies eftersom alla inom branschen är beroende av att det spelas tävlingar. Men än så länge sitter jag inte i sjön.