Tidigare år har det till och med varit snö under Uddevalla X-trail. Den här gången hoppas arrangören Fredrik Olsson att de klarar sig med bättre väder. Prognosen under tisdagen sa 10 grader och regn. "Såklart hade det varit bättre med 10 grader och uppehåll, men det är egentligen ett ganska bra väder att löpa i", säger arrangören. ARKIVBILD.
Tidigare år har det till och med varit snö under Uddevalla X-trail. Den här gången hoppas arrangören Fredrik Olsson att de klarar sig med bättre väder. Prognosen under tisdagen sa 10 grader och regn. "Såklart hade det varit bättre med 10 grader och uppehåll, men det är egentligen ett ganska bra väder att löpa i", säger arrangören. ARKIVBILD. Bild: Thomas Bennelind

Tuffa Uddevalla X-trail tillbaka

På lördag väntar löparfest på Herrestadsfjället. En tuff och krävande sådan. Det är återigen dags för Uddevalla X-trail.

ANNONS
|

9 eller 15 kilometer är det som gäller. Är du en löpare som är van att springa på asfalt eller i terräng? Då är Uddevalla X-trail någonting helt annat.

– Det är tufft. Banan påminner lite som en hinderbana, fast med naturliga hinder. Det kan vara så att löparna behöver passerar myrar eller ta sig över bergsknallar, säger tävlingsledaren Fredrik Olsson.

Men det finns även lugnare partier under banan. Ungefär 40 procent av banan springs i skogen medan resten av banan är på stigar.

– Det är första delen i skogen som är tuffast, säger Fredrik Olsson.

ANNONS

Ökar intresset

Uddevalla X-trail är också den avslutande tävlingen av Challenger Uddevalla. Att motionslopp har blivit så populärt den senaste tiden tror Olsson beror på att de hjälper motionären i sin vardagsträning.

– Det är lättare att motivera sig när det finns ett mål. Samtidigt har det kommit upp väldigt många lopp den senaste tiden och konkurrensen bland arrangörerna är hård, säger han.

Han menar att tävlingsloppen också skapar en plattform för träningsintresserade att hitta nya motionsformer och Fredrik Olsson hoppas på att Uddevalla X-trail kan skapa ett större intresse för den här typen av löpning.

– Det är en bra möjlighet att få komma hit och testa. Det är lätt att göra det själv men det är en annan typ av löpning och kräver en annan uthållighet med tempoväxlingar och teknik, säger Olsson.

Hoppas på fler deltagare

Under 2017 års upplaga var det ungefär 80 personer som kom till start i vuxenklasserna. När loppet börjar närma sig har ungefär lika många anmälningar rullat in. Men Olsson hoppas att det kan öka lite till.

– Hade det kommit runt 100 hade det varit roligt. Det går fortfarande anmäla sig och det kommer även gå att efteranmäla sig på plats, säger han.

ANNONS

Till i år har tävlingsledaren begränsat sig till de längre distanserna vilket innebär att barnloppet som arrangerades förra året inte återkommer det här året.

– Det är synd tycker vi. Det var så få som deltog förra året och det krävs mycket jobb för att arrangera det och det klarade vi tyvärr inte i år, säger Fredrik Olsson.

ANNONS