Förre IFK Göteborg-försvararen Ragnar Sigurdsson, här i en duell med Turkiets Caglar Soyuncu, och hans Island missar EM 2020.
Förre IFK Göteborg-försvararen Ragnar Sigurdsson, här i en duell med Turkiets Caglar Soyuncu, och hans Island missar EM 2020. Bild: Janerik Henriksson/TT

Turkiet och Frankrike klara för EM

Turkiet och Frankrike är klara för fotbolls-EM 2020. Det står klart efter att Erik Hamréns Island spelat oavgjort i sin ödesmatch i Istanbul.

ANNONS

Island, med svenske förbundskaptenen Erik Hamrén vid sidlinjen, behövde en seger i bortamötet med Turkiet i EM-kvalets grupp H för att ha chans på den topp två-placering som krävs för avancemang till nästa sommars mästerskap.

Men efter en tillknäppt och mållös match på Türk Telekom Arena i Istanbul står det klart att den lilla önationen som bäst kan sluta trea i gruppen.

Med en omgång återstående i kvalspelet är Island fyra respektive sex poäng efter Turkiet och Frankrike ("Les Bleus" hemmaslog senare på kvällen Moldavien med 2–1) som båda därmed är klara för EM 2020.

Närmast att spräcka nollan i Istanbul var Hördur Magnússon vars nick i den 82:a minuten rensades undan på mållinjen men i stället för bortavinst kunde de turkiska spelarna efter slutsignalen fira att EM-biljetten var säkrad.

ANNONS

Det är dock för tidigt att räkna bort Island från nästa års slutspel eftersom chansen fortfarande finns att nå en playoff-plats via räddningsplankan Nations League.

Senare under kvällen gjorde Portugal slarvsylta av Litauen som krossades med hela 6–0 i en match där Cristiano Ronaldo slog till med ett hattrick. Nationen, tvåa i gruppen bakom EM-klara Ukraina, får dock vänta med att jubla över en plats i nästa sommars slutspel eftersom Serbien samtidigt besegrade Luxemburg med 3–2 och bara är en poäng efter Portugal inför den sista omgången.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga uppgifter gällande Islands möjlighet till EM-avancemang.

Belgien, Ryssland, Italien, Polen, Spanien, Ukraina, Turkiet, Frankrike, England, Tjeckien.

ANNONS