Marie Björling Duell och hennes lag som kommer att segla Lysekil womens match i augusti.
Marie Björling Duell och hennes lag som kommer att segla Lysekil womens match i augusti. Bild: Lisa Barryd

Två besättningar klara för Lysekils womens match

Med tre månader kvar till Lysekil womens match är nu de första deltagarna klara. Efter helgens kvaltävling i Göteborg delades två biljetter ut till VM-seglingarna.

ANNONS

Åtta besättningar ställde upp i helgens kvaltävling på GKSS i Långedrag utanför Göteborg. Det stod två platser i Lysekils womens match på spel – en till den bästa svenska och en till den bästa internationella besättningen.

Franska Claire Leroy gick rent genom round robin och vann med 3–0 i semifinalen mot Margot Riou, också från Frankrike. Även finalen vann Leroy med 3–0 mot danska Lotte Meldgaard och tog därmed den internationella platsen.

– Kvalet var vår enda chans att ta oss till årets VM, det var vårt mål och nu är vi väldigt nöjda med att ha säkrat en plats i startfältet i Lysekil, säger franskan i ett pressmeddelande.

ANNONS

Meriterad Björling Duell

Marie Björling Duell vann fem av sju matcher i grundomgången men föll i semifinalen mot Meldgaard. Det blev dock svenskt på tredje plats, och kanske viktigast av allt – en biljett till Lysekil womens match.

– Det känns fantastiskt roligt, nu ska vi ladda om inför VM och se till att vara så bra vi kan vara i den tävlingen, säger Marie Björling Duell som har sex VM-medaljer bland meriterna.

Lysekil womens match går mellan femte och tionde augusti. Tävlingen är i år officiellt världsmästerskap för matchracing och kommer att göras upp mellan tolv tävlande. Resterande tio platser kommer att tilldelas efter världsrankingen och meddelas inom kort.

Vinnare i kvalet. Franska laget med Claire Leroy som skeppare är kvalificerade för Lysekil womens match.
Vinnare i kvalet. Franska laget med Claire Leroy som skeppare är kvalificerade för Lysekil womens match. Bild: Lisa Barryd
ANNONS