Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tyfonen Danas väntas dra in över VM-staden Gwangju vilket kan drabba bland annat öppet vatten-loppen och vattenpolon som avgörs utomhus. Bild: Mark Schiefelbein

Tyfonvarning när sim-VM startar

Samtidigt som Sarah Sjöström och de andra simstjärnorna börjar jaga medaljer på söndag varnas det för att tyfonen Danas ska drabba VM-staden Gwangju.
Stora regnmängder och hårda vindar väntas när Danas når de södra delarna av Sydkorea.

Sim-VM har redan pågått i knappt en vecka med vattenpolo, konstsim, simning i öppet vatten och simhopp.

På söndag börjar bassängsimningen där Sarah Sjöström jagar VM-framgångar.

Det är då tyfonen Danas väntas nå södra Sydkorea och Gwangju där VM avgörs.

Simningen, som avgörs inomhus, väntas inte drabbas, men idrotter som avgörs utomhus som vattenpolo, öppet vatten och high diving (simhopp från 27 respektive 21 meters höjd) kan ställas in.

Redan under fredagen varnas det för stora regnmängder, 30-80 millimeter i timmen. Tyfonen Danas har graderats till den lägsta på skalan och drabbade i onsdags Filippinerna med översvämningar som följd. Nu är den på väg mot Taiwan.

Lokala myndigheter började i onsdags förbereda för ovädret och utförde då bland annat säkerhetsinspektioner tillsammans med polis och militär på VM-arenorna, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

"Lokala myndigheter, organisationskommittén, militären och polisen kommer att göra sitt bästa när det gäller säkerheten så att idrottarna kan fokusera på tävlingarna och invånarna kan njuta av mästerskapet i säkerhet", sade Kim Sung-Hak, ansvarig för katastrofberedskapen hos den lokala myndigheten i Gwangju.

Göran Sundberg/TT