Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Tysk dominans i finalen av Nordisk flick

"En fotbollsmatch pågår i 90 minuter och sen vinner alltid Tyskland". Det är ett klassiskt citat som nog många har hört. Måndagens finalmatch, inför 513 personer, i F16-turneringen var inget undantag från den regeln.

Men de tyska F16-landslaget fick kämpa hårt för att få hål på det engelska försvaret. Det var dessutom England som gjorde första målet i matchen - men det blev bortdömt.

Anledningen? En tysk spelare skadade sig och England fick inkast. Men istället för att kasta tillbaka bollen la de en långboll på en ensam forward, som helt missuppfattat situationen, och lurade bort den tyska målvakten för att sedan lägga in bollen i mål. Domaren hade dock redan blåst av för frispark och målet godkändes därför inte.

Tyskland fortsatte att ösa på och hade ett stort övertag i matchen. Strax innan halvtidsvilan kunde man också göra 1-0.

– Den första halvleken var jämn, men i andra halvlek lyckades vi jobba lite mer som ett team och kunde plocka fram den individuella styrkan som varje spelare har. Det var nyckeln till slutresultatet, säger en stolt Bernhard Anouschka, som är huvudtränare i Tyskland.

Utnyttjade Englands misstag

För i andra halvlek var det inte längre något snack om saken. Det var Tyskland som hade målchanserna och efter att man utnyttjat Englands misstag kunde man göra både 2-0 och sedan 3-0. När Lena Strothmann sedan gjorde 4-0 var det så gott som klart.

– England gav oss ändå ett tufft motstånd. Egentligen tycker jag att alla matcher som vi har spelat i turneringen har varit hårda, säger Bernhard Anouschka som samtidigt var stolt över lagets prestation.

Redan från början av turneringen gjorde tjejerna ett bra jobb. De har spelat på en hög nivå i alla matcher och vi har jobbat hårt som ett team

Trots att Tyskland vann både mot Danmark och Norge i gruppspelet med 7-1 tycker hon att matcherna inte har varit för lätta. Snarare har motståndarna haft ett enormt tryck på dem. Det visade också Island när de spelade 3-3 mot Tyskland i gruppspelet.

"Ge dem erfarenhet"

England, som slog ut Sverige i gruppfinalen, kunde dock trösta sig med ett mål på stopptid.

– Jag är stolt över tjejerna. Vi kom inte hit för att vinna utan för att ge tjejerna erfarenhet för nästa års tävlingar. Det började tufft mot Finland men jag tycker att tjejerna hämtade upp sig bra och att ta sig till final är stort, säger Lydia Bedford huvudtränare för England.

Båda tränarna berömmer också organisationen och allting runt omkring.

– Det har varit en bra turnering, med åtta bra lag. Inget svagt team. Det har dessutom varit en bra förberedelse inför nästa års turneringar, säger den tyska huvudtränaren som är ett stort fan av Sverige.

– Jag älskar Sverige och jag har vänner här, säger hon på svenska och tillägger att det har varit en upplevelse att få träffa Pia Sundhage.

Hur ska ni fira segern?

– Tjejerna kommer att sjunga väldigt högt på bussen till hotellet, så det är tur att resan dit inte är så lång. För ärligt, tjejerna är mycket bättre på att spela bättre fotboll än vad de är på att sjunga.

Matchen

F16 Nordisk Flick Placeringsmatcher, Rimnersvallen

Tyskland-England 4–1 (1–0)

Mål:1-0 (44) Tuana Shahnis Keles, 2-0 (57) Mia Büchele, 3-0 (63) Julia Landenberger, 4-0 (75) Lena Strothmann, 4-1 (90+2) Ruby Mace.

Publik

:

513 personer