Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Caroline Seger och Nilla Fischer, med ryggen mot kameran, hoppas äntligen få besegra Tyskland i en mästerskapsmatch.

Tyskland väntar: "En never-ending story"

Tidernas mest framgångsrika förbundskapten har slutat. Likaså en av lagets största stjärnor. Kanske är det äntligen, äntligen dags för Sverige att slå Tyskland?

Inga landslagsspelare tycker om att förlora. Det är därför något paradoxalt att i princip samtliga i den svenska EM-truppen säger att de älskar att möta Tyskland.

Sverige kommer nämligen till EM-premiären på måndag med ett bagage med tio raka förluster mot Tyskland i mästerskapssammanhang.

- Usch, en "never-ending story" känns det som. Men det känns verkligen som att Pia och Lilie (Sundhage och Persson) försöker att förbereda oss optimalt inför den här matchen, säger Caroline Seger.

Sundhage spelade senast

Den enda i årets EM-trupp som var med i den senaste mästerskapssegern mot Tyskland var förbundskaptenen Pia Sundhage. Då, som spelare, gjorde hon ett av målen när Sverige vände 0–2 till 3–2 i gruppspelet i VM 1995.

Sedan 2009 har det dock bara blivit en svensk seger, i Algarve Cup 2015.

- Men för mig spelar det inte så stor roll vad som har varit. Det är bara en match. Och Tyskland känns inte lika starka som de har varit tidigare och samtidigt har vi byggt det här laget ett tag nu, och vi var nära på OS.

"Kvittar vad man gör"

OS-finalen är det senaste mötet. Sverige spelade jämnt med Tyskland, men Dzsenifer Marozsáns mål innebar ändå ännu en tysk seger till slut.

- Det är ju frustrerande. I OS spelade vi vår bästa fotboll i finalen och ändå förlorade vi. Ibland känns det som att det kvittar vad man gör nästan. En tro finns där alltid, men Tyskland vinner alltid och har ett övertag. Men de kommer närmare en förlust för varje gång, säger Caroline Seger.

Efter OS har en del hänt med Sveriges ångestmotståndare. Tyskland genomgår en generationsväxling och har dessutom fått en ny förbundskapten i Steffi Jones efter att Silvia Neid, en av tidernas mest framgångsrika landslagscoacher, har slutat.

- Hela truppen har kanske inte samma rutin som tidigare. Förhoppningsvis är det något som är positivt för oss. Jag tycker att vi har stora möjligheter, vi har varit väldigt nära dem nästan alla gånger de senaste åren, säger Nilla Fischer, till vardags i tyska Wolfsburg.

Erkänt hård

Trots Silvia Neids framgångar (guld i OS, VM och EM) tror Fischer inte nödvändigtvis att Tyskland blir sämre av att bli av med Neids erkänt hårda ledarstil.

- Jag gissar att Steffi Jones har en lite annan ledarstil. Eller jag gissar ju inte, jag vet att hon har det. Men jag tror kanske att det kan göra Tyskland gott.

Ett definitivt avbräck för Tyskland är i alla fall att anfallsstjärnan Alexandra Popp är skadad och missar EM. Men Caroline Seger tror inte att vare sig ny förbundskapten eller Popps skada kommer att fälla något avgörande.

- Det är ett lag som är fantastiskt skickligt. De har det där lilla extra, alltid. Det känns ibland som att man spelar i 90 minuter, men sedan kommer det alltid något mål. Man har inte råd att göra misstag, säger Caroline Seger.