Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En del av Usims trupp till Sumsim-finalen i Stockholm. Övre raden, från vänster Jakob Josephson, Elias Robertsson, Oskar Gustafson, Charlie Tranberg, Eddie Dahlström. Främre raden från vänster: Evelina Wester, Emma Hejdengård, Hilda Eriksson. Bild: Christer Lindgren

Uddevalla sim jagar medaljer i Sumsims-final

Tioårsjubilerande Uddevalla sim jagar medaljer när riksfinalen i årets Sumsim avgörs i Stockholm.

Tävlingen, som är simningens ungdoms-SM, anordnas två gånger varje år. En gång i långbana på sommaren, och en gång i 25-metersbana sent under året. Kvalsimningar avgör vilka simmare som gör upp i finalen.

Uddevalla sim, som deltar med ett tiotal simmare, har genom åren tagit flera medaljer, men i år finns det ett speciellt mål.

– Senaste lagkappsmedaljen kom 2008 så att ta en ny tio år senare är ett mål för oss, säger tränaren Adam Schön som efter fem veckors förberedelser låtit den senaste veckan gå i ett lite lugnare tempo.

Medaljchanser för Abrahamsson

Klubben åker till Stockholm på fredagsmorgonen och de första loppen går samma kväll. Usim har nio individuella simmare som startar i 21 grenar samt tre starter i lagkapp.

– Vi har fler starter i år och individuellt är det Sofia Abrahamsson som på pappret har flest medaljchanser i fem-sex grenar, säger Adam Schön.

Abrahamsson har under veckan varit förkyld och avstått träning, men det ska enligt Schön inte påverka hennes möjligheter.

Hoppas på personliga rekord

Ett annat individuellt medaljhopp är Oskar Gustafson, som gör sitt sista Sumsim och som sedan tidigare har medaljer på 100 och 200 meter bröstsim,

– Det har varit en bra säsong, säger Gustafson som hoppas på att gå under de personliga rekorden 1,05,85 och 2,19,18 för att slåss om segern.

Även Eddie Dahlström, som kapat personrekordet 1,03 rejält under året, jagar medalj på 100 meter fjäril.