Uddevalladomarna klara för OS

Handbollsdomarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik är på väg mot sitt stora mål. Nu har biljetterna till Tokyo-OS kommit.

ANNONS
|

Den svenska duon är därmed ett av de 16 par som uttagna för båda turneringarna.

– Det är ju vad alla kämpar för, säger Mattias Wetterwik till Bohusläningen sedan han fått bekräftelsen från det internationella handbollsförbundet.

Kurtagic/Wetterwik har dömt EM och VM för både damer och herrar och känner sig mogna för uppgiften.

– Det är förstås positivt att vi har bred erfarenhet från både herr- och damturneringar när det nu kan bli båda under OS.

– Vi är ju inte där för att se och lära utan har ju en bred erfarenhet nu efter hårt arbete i många år. Vi är trygga med det och ska vara i våra livs form till OS.

ANNONS

OS målet sedan länge

Uddevalladomarna har länge haft OS som sitt mål. Något de berättade i en intervju med Bohusläningen redan för över 15 år sedan när domarkarriären just inletts. Något Mattias Wetterwik tänkte tillbaka på för något år sedan.

– Det var första gången vi uttalade den målsättningen offentligt. Det var lite som att fråga en tonårig hockeyspelare om de drömmer om NHL. Alla har väl någon gång snuddat vid sådana tankar, men man fattar inte hur långt det är dit.

Drömmen var nära att gå i uppfyllelse redan ifjol när pandemin slog till och spelen i Tokyo fick flyttas fram – men vägen till den nya uttagningen blev inte spikrak.

I samband med att paret skulle döma Champions League-slutspel i Tyskland runt jul drabbades Mirza Kurtagic av covid-19 och paret fick åka hem och missade därmed också herr-VM i Egypten.

– Det var ju en jättesmäll rent mentalt där och då, men det gick ju inte att sörja, så när mästerskapet var över var allt bakom oss. Vi fick också snabbt matcher i Champions League och mycket uppmuntran från domarchefen. Så det var lätt att gå vidare.

Sent på onsdagskvällen blev uttagningen till sommarens OS officiell.

– Nu är det slutspel på hemmaplan samt i Europa, hoppas att vi har några matcher kvar av nuvarande säsong plus träningslandskamper. Så det är full träning för bästa form inför avresan, säger Wetterwik.

ANNONS

Dessutom finns chansen till nya finalspel i Champions League under våren – det enda som återstår att uppnå.

– Det är ju fyra par i varje slutspel, vi var ju som sagt snubblande nära senast, men konkurrensen är stenhård.

ANNONS