Överraskade. Suzanne Demant och Mikael Vesala med Cheeta 30 vann priset som bästa mixed-besättning i Bohusracet. De blev också totaltvåa,
Överraskade. Suzanne Demant och Mikael Vesala med Cheeta 30 vann priset som bästa mixed-besättning i Bohusracet. De blev också totaltvåa,

Uddevallaseglare tvåa i stortävling

Med hela 110 båtar över mållinjen genomfördes årets Bohusrace med start i Uddevalla. Totalsegrare blev Jan Svernhage, Xp 38, som skar linjen utanför Smögen efter 26 timmar och 15 minuter.

ANNONS
|

192 båtar var anmälda till årets Bohusrace, som nu kan räknas som Europas största short handed-segling. Det betyder att segling genomförs av bara två personer.

Totalsegrarna Jan och Björn Svernhage, far och son, GKSS, kom till start i en sprillans ny Xp 38, och var egentligen mest med för att lära känna den nya båten, som går under namnet Snubbler.

– Vi låg skapligt till på plats 40 vid Hätteberget utanför Marstrand och gjorde då ett slag ut i havet. Där mötte vi åska och gjorde en snabb gipp in mot land där det blåste bättre. Med tanke på utgången var det nog så att de som tidigast vände in mot land placerade sig bättre i resultatlistan.

ANNONS

Lyckokast

Ett lyckokast visade det sig, för sedan kom vinden och därmed farten.

– Vi loggade väl snitt 10-13 knop under natten, delvis med hjälp av två knops ström, säger Jan Svernhage. Vi kunde följa placeringarna vid rundningarna och såg att vi ökade från fyrtionde plats till placeringarna 6-4-3-1.

Det är tredje Bohusracet för besättningen Svernhage, som även seglat några Hovdan-Skagen Race.

– SS Viken-Ägir har hittat receptet för att få folk att komma hit. Detta är breddseglingen och ingen extrem materialsegling, som får Bohusracet att växa sig allt större, säger Jan Svernhage. Pär Bäck och klubben gör ett fantastiskt bra jobb för seglingen på västkusten.

Överraskad

Mycket överraskade av sin insats var Mikael Vesala och Suzanne Demant, från Uddevalla. Med deras Cheeta 30 gick de in på plats 11 totalt och blev tvåa i startgrupp 5. Dessutom vann de priset som bästa mixed-besättning och slog många av tävlingens favoriter.

– Jag är överväldigad, sa Mikael spontant efter prisutdelningen. Vi låg på plats 84 vid Marstrand och kunde sedan sätta stora genuan på 94 m2 och sträcka upp mot Fjällbacka. Det blev en fantastisk segling i beckmörkret och bara se ett par lanternor som hela tiden sköljdes över av brottsjöarna.

ANNONS

– När jag räknat att vi hade passerat 100 båtar förstod jag att ett bra resultat var på gång, säger Suzanne Demant.

Mikael seglar i vanliga fall med minst fem personer i besättningen och menar, att på kryss är båten jobbig att segla på två men på undanvindar är det inga problem med en liten besättning. Årets Bohusrace är det sjätte för honom och han tycker att den erfarenheten väger tungt.

– Man vet sedan tidigare att det blir motigt under seglingen. En kvarts sömn på 26 timmar är för lite, men då är det bara att bita ihop och tänka positivt. Speciellt om det regnar och man är genomsur, skrattar han. Men det är snabbt glömt när solen skiner igen.

ANNONS