Uddevallatalang tränade med topp-akademi

16-årige Adeek Galleyr i IFK Uddevalla är en speciell fotbollstalang. Så speciell att han tränat med en av Europas bästa akademier, FC Red Bull Salzburg. – Nyttigt för framtiden, säger sportchefen i IFK Uddevalla Albin Sheqiri.

ANNONS
|

Adeek Galleyr och Albin Sheqiri är just hemkomna från en 13 dagar lång vistelse i Salzburg. Där finns en av Europas bästa fotbollsakademier, den som tillhör FC Red Bull Salzburg. Adeek har tränat med akademin och Albert har tittat på hur akademin fungerar.

– Det är stort för IFK Uddevalla förstås men också stort för mig själv och Adeek. Det var väldigt intressant att se hur det fungerar och jag lärde mig mycket som jag kan ha nytta av i min nya roll som sportchef i IFK Uddevalla, säger Albin Sheqiri.

Adeek Galleyr kom till Sverige från Somalia för två år sedan. 16-åringen hamnade i IFK Uddevalla där han visade upp en exceptionell fotbollstalang. Något som AlbinSheqiri snappade upp i sin roll som tränare för U16-laget.

ANNONS

– Framför allt är han en offensiv yttermittfältare med en mycket speciell dribblingstalang. Vi spelade i en jättesvår serie med många bra lag, säger Sheqiri som också är fotbollstaktiker med en egen taktikblogg med analyser på Fotbollskanalen.

Han filmade vissa matcher med IFK Uddevallas U16-lag. I rollen som bloggare har han skaffat sig mycket kontakter i fotbollsvärlden runt om i Europa. Han skickade sedan videos på Adeek till en bra kontakt i Salzburg.

– Salzburg har en av Europas bästa akademier och har slagit bland annat Real Madrid.

Adeek och Albinblev nerbjudna till Salzburg där de lärde känna klubben i 13 dagar. Rent fotbollsmässigt imponerade Adeek på tränarna i Salzburg, men något kontrakt blev det inte.

– Det var jätteintresserade men tyckte inte han var tillräckligt framme rent fysiskt. Det kostar 500 000 kronor för Salzburg att investera i en spelare och ska man göra det vill man ha en som kan gå direkt in i startelvan. Där är inte Adeek ännu, säger Albin Sheqiri.

Med han ser det ändå som en nyttig lärdom inför framtiden. Nu får Adeek träna hemma i IFK Uddevalla och bygga på sin fysiska status.

– Jag själv tar ju över U19-laget i år och det innebär att han får spela mot killar som är två år äldre. A-laget kanske också kan vara aktuellt på sikt, säger Albin Sheqiri.

ANNONS

Sheqiri har skaffat sig mycket kontakter runt om i Europa och säger att det är något som han kan utnyttja för att få ut unga spelare.

– Jag säger till mina spelare att jag kan fixa kontakterna, men sedan är det upp till er. Adeek har en speciell talang. Visst gör han mål och assist men attityden och mentaliteten är minst lika viktig.

ANNONS