Ukrainska flaggan förbjuds på boxnings-EM

Det fortsätter storma kring internationella boxningsförbundet. Under pågående junior-EM förbjuds ukrainska utövare att bära landets flagga.
– Det är en skandal utan dess like, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm till Sportbladet.

ANNONS
|

Sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari har idrottsvärlden visat sitt stöd för Ukraina. Ryssland har stängts ute från en rad idrotter och ryska idrottare och lag stoppas från tävlingar eller får endast tävla under neutral flagg.

Inom boxningen händer dock något som går tvärtemot övriga idrottens markeringar. Under junior-EM, som just nu pågår i Italien, stoppas aktiva från Ukraina från att bära landets flagga, det skriver Sportbladet.

Flera ukrainska boxare ska ha svarat med att bojkotta matcher i protest.

Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm är starkt kritisk mot beslutet att förbjuda ukrainarna att tävla under sitt lands flagg under mästerskapet.

ANNONS

– Det är fruktansvärt. Bedrövligt. Speciellt under rådande omständigheter. De här ungdomarna har kämpat för att ta sig till EM, kanske för första och enda gången i karriären, och väl på plats blir de stoppade. Det är en skandal utan dess like, säger han till Sportbladet.

Kritiserade ordföranden sitter kvar

Det har stormat kring boxningen sedan kriget i Ukraina inleddes. Internationella boxningsförbundets ryske ordförande Umar Kremlev sitter kvar på sin post trots hård kritik och anklagelser om mutor.

När det i våras skulle hållas nytt ordförandeval uteslöts kandidaterna från väst, däribland Per-Axel Sjöholm som kandiderade till en styrelsepost. Beslutet överklagades till idrottens skiljedomstol Cas som beordrade att valet skulle göras om – men det skedde inte. Vid en extrakongressen i Armenien tidigare i september beslutades att det inte skulle hållas något nytt ordförandeval.

– Ukraina förbjöds från att komma på kongressen, men förbundsrepresentanter från små önationer, afrikanska och sydamerikanska länder deltog och röstade. Vi snackar om nationer som sällan eller aldrig haft någon boxare på OS. De är överhuvudtaget inte så intresserade av sporten, men de är intresserade av bidrag från Gazprom (den ryska gasjätten)..., säger Per-Axel Sjöholm till Sportbladet.

Sverige kan bryta sig ur

Flera länder, däribland Sverige, diskuterar nu att bryta sig ur det internationella förbundet och skapa ett nytt förbund i protest.

ANNONS

"Vi tittar nu på hur vi ska gå vidare. Att bilda ett nytt förbund är självklart en linje vi är inne på. Vi avvaktar de djupgående kommentarerna från IOK innan vi går vidare. Vi kommer att jobba för att få ihop ett 50-tal länder som fortsatt vill att vi ska vara en olympisk idrott", skrev Sjöholm i ett sms till TT efter extrakongressen.

Även internationella olympiska kommittén, IOK, har riktat kritik mot internationella boxningsförbundet.

"Bland det som gör oss bekymrade är det faktum att det inte blev något val, utan bara en omröstning att inte hålla något val", sa IOK i ett uttalande, där det också riktades kritik mot förbundets hantering av Ukraina, efter extrakongressen.

IOK har redan uteslutit internationella boxningsförbundet från OS i Paris 2024. Förbundet får därmed inte stå som arrangör för boxningstävlingarna under spelen. IOK har också meddelat att boxningen just nu ligger utanför OS-programmet 2028 i Los Angeles. Anledningen är att man från IOK inte är nöjd med förbundets arbete mot korruption och att förbundet är beroende av ryska pengar genom Gazprom.

ANNONS