Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulla Littenheim under ett träningspass på Rimnersvallen. Bild: Erik Weiefors

Ulla Littenheims stora mål flyttas – ger tuffare konkurrens

Med största sannolikhet flyttas veteran-VM i friidrott från 2022 till 2023. Det innebär tuffar konkurrens för löparen Ulla Littenheim som tävlar för Uddevalla IS.

När vi träffade Uddevalla IS veteranlöpare Ulla Littenheim i april så berättade hon om två tävlingar hon såg fram emot extra mycket. Två mål som hon verkligen hade framför ögonen under träningspassen.

Årets stora mål, veteran-SM i slutet av augusti, hänger löst på grund av coronautbrottet.

Det långsiktiga målet, veteran-VM i Göteborg 2022, flyttas av allt att döma framåt ett år av samma anledning.

– Det var inte bra för mig! Det påverkar eftersom att jag då får fler konkurrenter och det blir tuffare för mig, säger Ulla Littenheim.

Snabbare tider nu

Ulla fyller 75 år under sommaren 2022 och därmed skulle hon vara yngst i klassen för kvinnor 75 då gränserna mellan klasserna räknas från den dagen man fyller år. Om tävlingen går ett år senare fyller därmed fler tänkbara konkurrenter på underifrån.

Flytten påverkar dock inte hennes satsning mot mästerskapet.

– Jag får jobba på i ett år till och jag ser fram emot det. Ett mästerskap på hemmaplan vill jag inte missa, säger Ulla som under de senaste veckorna börjat hitta formen.

– Nu har jag kommit ner på betydligt bättre tider och har till exempel tagit fem sekunder på 200 meter. Jag hoppas att kunna tävla i någon lokal tävling under sommaren.

Flyttas av dominoeffekt

Årets veteran-VM fick ställas in på grund av coronakrisen. Det startade en dominoeffekt av flyttade mästerskap, som gör att Göteborg – med största sannolikhet – blir värd för VM ett år senare än planerat. Erik Bergkvist är projektledare för evenemanget och konstaterar att det internationella förbundet nu tycks ha bestämt sig för att flytta Göteborgs-VM till 2023.

– Det är ju inte spikat, men enligt den plan som det arbetas efter ser det ut att bli så. Allt tyder på det, även om vi inte fått något officiellt besked. Det blir ett år till för samhället att läka, och lite extra luft för en målgrupp som är lite mer utsatt. Det spänner ju från 35 och uppåt, men en stor del av de tävlande är ju över 50, och då är det kanske ett litet större steg att resa, säger Bergkvist till Göteborgs-Posten.

Många olika värden

Veteran-VM, med sina 8 000 aktiva, är ett mästerskap i jätteformat.

– Det är ett jätteevenemang och man ser en trend att det ökar, det är fler och fler aktiva som kommer till de här tävlingarna. Och det är många andra värden än ekonomiska i det här evenemanget, som satsningen på veteranidrott och att vi får visa upp Göteborg för så många nationer. Det är ett väldigt viktigt evenemang för staden, säger Annika Knutsson, chef för Göteborgs friidrottsförbund, till GP.

Veteran-VM kommer att äga rum på tre arenor: Slottsskogsvallen, Ullevi, samt den ännu inte färdigbyggda arenan i Björlanda.