Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lisa Hörnblad har stora förhoppningar på hemma-VM i Åre, trots att det svenska fartlaget ännu är ungt och oerfaret.

Ungt fartlag först ut på VM

Det finns två OS-guldmedaljörer i truppen. Men gänget som är först ut på alpina VM i Åre är betydligt yngre och mindre erfaret.

Mycket av fokus under den första VM-dagen kommer att ligga på startnummer 1 i störtloppsträningen, Lindsey Vonn. Amerikanskan meddelade nyligen att tävlingarna i Åre blir de sista i hennes framgångsrika men skadedrabbade karriär.

För de flesta av de svenska åkarna blir det i stället tvärtom – det första stora mästerskapet.

Både Pernilla Wiberg och Anja Pärson hade stora framgångar i de alpina fartgrenarna. Därefter var det länge bara Kajsa Kling, som också har slutat, som körde störtlopp eller super-G i världscupen.

- Det dog ut lite och det är inte så konstigt för det satsades inte så mycket på fart. Förbundet ville inte så mycket med farten just då kändes det som, säger Lisa Hörnblad.

- Men så började de den här satsningen och då kommer det direkt åkare. När jag fick chansen att träna fart blev jag också snabbt bättre på det.

"Rookie fortfarande"

Och till slut blev det också ett fullt fartlag på damsidan, även om varken Helena Rapaport, 24, Lin Ivarsson, 23, eller 19-åriga Ida Dannewitz knappt ens vågade hoppas på VM tills alpine herrchefen Lars Melin ringde för en knapp vecka sedan.

Lisa Hörnblad har däremot hunnit skaffa sig en del mästerskapsrutin redan. Hon var med i VM i St Moritz för två år sedan och på OS i Pyeongchang i fjol. Men ändå kommer VM i Åre lite för tidigt i karriären även för henne, tycker hon.

- Jag skulle nog ändå kalla mig rookie själv också fortfarande. Jag är inte riktigt där än. Så det är lite tråkigt att det här VM:et kommer så tidigt, säger 23-åringen.

Siktar på topp 10

Säsongen har dock varit bra hittills, Hörnblad har varit tolva som bäst i super-G och var elva i sista störtloppet inför VM. Målen är också högt ställda, främst i super-G:n på tisdag.

- Jag vill vara topp tio och det tycker jag är ett bra och rimligt mål, säger hon.

- Det här är inget man bygger på en dag, men det går framåt och det får jag vara nöjd med. Jag kommer att bli bäst någon gång om jag kämpar framåt.