Uppgifter: Två av fyra jurister ville fälla Bahta

Friidrottaren Meraf Bahta friades i januari efter misstankarna om dopningsbrott. Nu skriver DN att två av fyra jurister i Dopingnämnden ville fälla stjärnan.

ANNONS
|

Under sensommaren som beskedet som chockade idrotts-Sverige: löparstjärnan Meraf Bahta, till vardags i Hälle IF, hade anmälts för misstänkt dopningsbrott.

Anledningen var att Bahta hade missat tre inrapporteringar till det så kallade ADAMS-systemet (det system som WADA har för att förhindra dopning bland väldens aktiva).

Fallet anmäldes så småningom till Dopingnämnden – som i januari kom med beskedet att Bahta frias.

– Det är klart att det känns bra, sade Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska friidrottförbundet, till GP efter den friande domen.

"Krävs tillåtelse från huvudpersonen"

Men historien var inte över där. Snart stod det klart att den friande domen överklagats från dopningskommissionens sida – och nu kommer alltså DN med uppgifter om att det var en minst sagt oenig nämnd som friade Bahta i första läget.

ANNONS

Enligt tidningen ska två av fyra jurister ha velat fälla Bahta – men för en hårdare dom hade majoritet krävts.

Nämnden själva lägger locket på, och vill inte kommentera.

– För att jag ska kunna göra det krävs tillåtelse från huvudpersonen, i det här fallet Meraf Bahta, säger Åke Thimfors, nämndens ordförande, till tidningen.

DN skriver vidare att just oenigheten i Dopingnämnden låg till grund för Dopingkommissionens beslut att överklaga – och att det nu blir riksidrottsnämnden som avgör Bahtas öde.

LÄS MER:Meraf Bahtas friande dom överklagas av dopingkommissionen

Meraf Bahta har valt att inte tala med media så länge utredningen mot henne pågår.

LÄS MER:Hälle stöttar Meraf Bahta – hoppas att hon frias

ANNONS