Uddevalla elitiidrottsgymnasium lockar många. Nu har det hållits antagningsprov. Här är det Lova Fredgren från Munkedal som kör i brutalbänken under överinseende av UEIG:s Johnny Drottz.
Uddevalla elitiidrottsgymnasium lockar många. Nu har det hållits antagningsprov. Här är det Lova Fredgren från Munkedal som kör i brutalbänken under överinseende av UEIG:s Johnny Drottz. Bild: Christer Lindgren

Utvecklas för att kunna fortsätta att utveckla nya idrottare

Sedan den första kullen har omkring 750 elever tagit examen. Nu, 15 år ungt, fortsätter Uddevalla elitidrottsgymnasium utvecklas för att kunna fortsätta att utveckla framtida idrottsutövare.

ANNONS
|

Det som startades 2004 har genom åren vuxit, förändrats och blivit starkare och det är en utveckling som utbildningen värnar om på flera sätt.

UEIG:s samordnare och mentor, Per-Anders Hallberg, har nästan varit med från början och för honom är det viktigast med en kontinuitet på instruktörssidan.

2011 kom en brytpunkt när skolan certifierades som Nationell godkänd idrottsutbildning av de berörda specialidrottsförbunden för att sedan godkännas av skolverket. För det krävdes att skolan mötte höga krav på faciliteter, instruktörer och utbildningsplaner och enhetlig bedömning i betygsättning.

– Sedan 2011 är verksamheten mer kontrollerad, och det är absolut mest på gott med höga krav på det vi gör och erbjuder eleverna, säger Hallberg.

ANNONS

"En mycket erfaren grupp instruktörer"

De högre kraven på instruktörernas formella kompetensnivå har till exempel medfört att Johnny Drottz och Sanjin Bahtijarevic nu klarat av sin lärarexamen medan Aleksandar Kitic och Niklas Christensson har några terminer kvar på sin utbildning.

– Vi har en mycket erfaren grupp instruktörer som alla brinner för jobbet och vill utvecklas i takt med det vilket bidrar till den stabilitet och kontinuitet vi vill stå för. Det kan handla om ny teknik eller nya metoder att foga till nuvarande kunskap om allt relaterat, som kost och skadeproblematik.

– Bland annat har vi ett samarbete med Karolinska universitetssjukhuset som genomför ett projekt om knäskador där våra handbollselever har direktkontakt med specialister om skador och bidrar med rapporter kring skador och de träningsprogram de fått. Ett annat gäller fotboll och knäskador hos tjejer.

Även om idrotten är i fokus på UEIG är Hallberg tydlig med att studietiden handlar om skola och idrott – inte tvärtom om.

– När karriären är över ska de ha en utbildning att falla tillbaka på.

För den saken har det sedan 2018 också tillkommit ett lokalt steg när Högskolan Väst blivit ett elitidrottsvänligt lärosäte, nivån under riksidrottsuniversitet. Det gör att lokala idrottare kan stanna kvar i hemmiljön och fortsätta med akademiska studier – eller att inflyttande kan fortsätta med att kombinera studier och idrott.

ANNONS

Hoppas på fler idrotter

I dag har UEIG fotboll, friidrott, handboll och simning på programmet, men det finns en egen önskan att öppna för fler.

– Vi är lyhörda och hoppas på utveckling av idrotten i Bohuslän. Till exempel skulle futsalen kunna bli aktuell när sporten utvecklat sin struktur med bland annat tränarutbildning. Segling skulle också kunna fungera, säger Hallberg, själv flerfaldig världsmästare i 505-klassen.

UEIG har också hittat speciallösningar för elever vars idrott inte finns på NIU-programmet.

– Vi har haft bland annat golfare, tennisspelare, konståkare, cyklister och orienterare och skräddarsytt lösningar tillsammans med de lokala klubbarna.

Sedan skolan startades 2004 drivs och utvecklas den gemensamt av Uddevalla gymnasieskola, kommunens barn- och utbildningsnämnd/förvaltning, kultur- och fritidsnämnd och förvaltning samt Uddevalla näringsliv och Thordénstiftelsen.

– Vi rapporterar om utvecklingen till styrgruppen. När det gäller näringslivet och Thordénstiftelsen är deras stöd mycket värdefullt. Beträffande stiftelsens stöd är vi unika i landet, säger P-A Hallberg.

ANNONS