Perseus Karlström satte svenskt rekord och världsårsbästa på 10 000 meter gång vid tävlingar i samband med Finnkampen på Stockholms stadion. Arkivbild.
Perseus Karlström satte svenskt rekord och världsårsbästa på 10 000 meter gång vid tävlingar i samband med Finnkampen på Stockholms stadion. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Världsårsbästa av VM-hoppet Karlström

Sveriges mest anonyme medaljhopp på friidrotts-VM i Qatar, gångaren Perseus Karlström, är nog inte lika anonym för den svenska publiken längre. Inför storpublik på Stockholms stadion slog han till med svenskt rekord och världsårsbästa på tio kilometer.
– Det är riktigt stort, säger han.

ANNONS

Perseus Karlström har radat upp fina prestationer under året och har seglat upp som ett stort svenskt VM-hopp på 20 kilometer gång.

Vid tävlingar i samband med Finnkampen visade han att formen fortsatt är på topp när han satte svenskt rekord och världsårsbästa på tio kilometer gång.

– Jag är i ruskigt bra form och ambitionen var verkligen att gå runt 38 i dag.

Ivrigt påhejad av klacken på Stockholms stadion, i sin tur påhejad av mamma tillika förbundskapten Siv Karlström, gick Perseus Karlström i mål på tiden 38.03,95, vilket är världens bästa tid i år och tionde bästa genom tiderna.

ANNONS

Hyllar publiken

– Fy fasen vad ni är grymma publiken! utbrast Karlström direkt efter målgång.

– Det är tungt att göra ett sololopp, men jag hade bra hjälp av publiken när det var som tyngst, säger Karlström några minuter senare, när han står invirad i en svensk flagga och har sprungit klart ärevarvet.

Det tidigare rekordet, som även det innehades av Karlström, låg på 38.39,29.

Och med den fina säsongen där han bland annat leder världscupen har Perseus Karlström seglat upp som ett av de största svenska medaljhoppen under VM i Doha, Qatar, månadsskiftet september/oktober.

– Det är väl där jag vill vara. Det är det jag jobbar för varje dag, säger han.

"Tragglande med tekniken"

Siv Karlström njöt såklart.

– Att han skulle slå sitt pers hade jag räknat med. Men med så här mycket, det var mer än jag trodde. Nu är han drygt tio sekunder från världsrekord och det var mer än jag räknat med, säger hon.

TT: Vad är det som ligger bakom den här supersäsongen?

– Många år av träning och tragglande. Tragglande med tekniken. Utan så här bra teknik kan man inte gå så här snabbt, säger Siv Karlström.

Marie Carlsson/TT

ANNONS