Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Suzana Lazkovic och Andejela Bulatovic har både EM-guld och OS-silver på meritlistan. Nu har de tagit tränarrollen och kommer till Uddevalla för att lära ut försvarsspel. Bild: Bildbyrån

Världsstjärnorna kommer till Uddevalla

Som spelare har de tagit OS-silver och EM-guld och dubbla guld i handbollens Champions League, Nu ska de dela med sig av sina kunskaper till tränare och spelare i Uddevalla.

Montenegrinska världsstjärnorna Suzana Lazkovic och Andejela Bulatovic var fruktade för sitt tuffa och hängivna försvarsspel och Lazovic har rent av rankats som bäst i världen när hon som lagkapten lotsade lilla nationen Montenegro till två mästerskapsmedaljer. Sedan de båda avslutat spelarkarriären har de istället tagit upp en tränarkarriär och har nu gemensamt ansvar för Montenegros U19-landslag.

När de kommande vecka kommer till Uddevalla ska de hålla i en utbildningskväll kring försvarsspel. Kvällen sker i samarbete med Kroppskultur, Uddevalla elitidrottsgymnasium (UEIG), Handbollsträning och Sisu idrottsutbildarna.

Instruktören på UEIG och mångårige handbollstränaren Sanjin Bahtijarevic ligger i samarbete med Montenegros förbundskapten, Uddevallabon Per Johansson bakom besöket. Kvällen, dit 50 handbollstränare och spelare från Uddevalla, Västergötland och Göteborg redan anmält sig, kommer att innehålla både teori och praktik.

– Per stod för kontakten så i maj besökte jag deras handbollsakademi som är väldigt bra och producerar massor av talanger till landslaget, berätta Bahtijarevic.

"Det vore en närmast en unik möjlighet"

Där fick han under fem dagar ta del av arbetssätt. Nu kommer stjärnduon till Uddevalla, dels för att hålla föreläsningen, men också för att se hur UEIG och klubbarna jobbar.

– Det blir lite matcher, träningar och träffar med personer som kan berätta om hur svensk handboll arbetar, berättar Per Johansson.

Som några av världens främsta försvarare blir det i föreläsningen mycket fokus på just uppbyggnad och metodik runt försvarsspelet, men också en insikt i filosofin med lagkänsla, energi, kamp och hårt arbete som utgjort grunden till Montenegros framgång på handbollsplanen.

– Jag hoppas att det här kan bädda för ett samarbete och min målsättning är att några av våra elever kan få åka ner och träna där. Det vore en närmast en unik möjlighet, säger Sanjin Bahtijarevic.

– Det är viktigt att lära av andra handbollskulturer, både i och utanför Sverige, så målsättningen är att vi ska ha något som det här varje år, säger han.