Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växjös Brendan Shinnimin gjorde två mål mot Luleå.

Växjö räddade Luleås första matchboll

Luleå reste till den gamla tennisstaden Växjö med möjlighet att vinna grand slam, fyra raka matcher, i kvartsfinalen. Men Växjö ville annat. Segern med 3–2 efter förlängning betyder att det regerande mästarlaget är kvar i SHL-slutspelet åtminstone fram till lördag kväll.

Växjö var tvunget att vinna för att hålla matchserien vid liv.

- Jag kan bara tala för egen del, men det var inga nerver för min del, säger Erik Josefsson.

Shinnimin fixade ledningsmål

Växjö trampade på redan från start. Brendan Shinnimins välriktade handledsskott i mål strax före första pausen kändes som en logisk följd av det som utspelat sig på isen.

- Vi gjorde en bra första period, säger Josefsson.

Luleå jobbade sig in i matchen och i den andra perioden kvitterade lagkapten Erik Gustafsson. Fyra minuter in i den tredje perioden hittade Petter Emanuelsson nätet och läget var knivskarpt för Växjös vidkommande. Luleå ledde och var en dryg kvart från SM-semifinal.

Men Växjö gav inte upp. Brendan Shinnimins andra mål, den här gången i powerplay, betydde att det åter var likaläge.

- Starkt av oss att komma igen och kvittera, säger Josefsson.

"Bulan" irriterad

Så småningom hettade det till ordentligt ute på isen. Luleås back Oscar Engsund delade, inom loppet av några minuter, ut två tacklingar som bedömdes som regelvidriga. Vid det andra tillfället fick domarna nog och skickade Luleåspelaren av banan för kvällen.

- De kastar sig och förstärker varje situation, säger Luleås tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

- Det har jag inga kommentarer till, säger Josefsson.

Den fjärde perioden blev knappt sju minuter ung. Då avgjorde Dominik Bokk för Växjö genom att sätta 3–2.

- Vi hade några riktigt heta chanser i början av förlängningen. Sedan blev det lite nerver när vi fick spela boxplay men våra backar stod för några bra block, det blev matchavgörande, säger Josefsson.

Luleå leder nu matchserien med 3–1 och får en ny chans att avgöra hemma i Norrbotten på lördag kväll. Växjö har å sin sida chansen att på allvar komma in i matchen om en semifinalplats efter att ha varit närmast uträknat.

- Vi är i ett läge där vi har allt att vinna, det ska bli en rolig match på lördag, säger Växjös tränare Sam Hallam.

- Det är mycket psykologi i ett slutspel. Vi måste vinna om vi vill hålla säsongen vid liv, det gäller att gilla läget, säger Erik Josefsson.