Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Var inte putt - snart börjar golfsäsongen

Än är det några veckor kvar. Sedan svingar golfsäsongen igång. Vi kollade läget hos Dagsholm golfklubb utanför Färgelanda.

När solen allt oftare glimtar in genom fönsterrutorna så känns det som att våren är här. Men den kalla vinden gör att vi får vänta på årets första vårskrik – och första utslaget från tee.

På Dagsholm golfbana i Ödeborg, strax söder om Färgelanda är det Niklas Jansson som sköter driften av banan och pappa Lars-Åke som är ordförande. När Bohusläningen kommer förbi är det kyliga vindar över det gulgråa landskapet.

– Vi ringvältar semiruff och slätvältar fairway just nu, säger Niklas Jansson under en paus i arbetet.

Det är ett sätt att hjälpa marken att vakna efter vintervilan. När gräset byter färg till en grönare nyans senare i vår kan de börja klippa.

Att annat sätt som definierar säsongsstarten är medlemmarnas frågor om när de får kliva ut på banan. Nyfikenheten väcks i takt med soltimmarna.

– Intresset ökar, det kommer fler yngre och många från Färgelanda vilket är roligt, säger Lars-Åke.

Klubben har närmare 300 medlemmar i åldrarna från sju till 85 år. Precis som i hela landet har de blivit fler under de senaste åren. En förklaring är Henrik Stenssons framgångar och genomslag för den breda idrottspubliken.

– Vi upplevde ungefär samma effekt när Annika Sörenstam var som hetast, men det är väl inte som när Stenmark åkte, skrattar Niklas.

Några medlemmar vill spela året om men andra vill vänta lite extra, allt för att banan ska bli ännu bättre och finare under sommaren.

– Vi öppnade runt 10 april förra året och det är ett liknande läge i år, det har generellt sett varit en snäll vinter, berättar Niklas och Lars-Åke fyller i.

– Vi ska ha tävlingen Äggaslaget i påskhelgen som inviger säsongen. Det borde kunna gå.

I maj har väderberoendet minskat och då ordnar Dagsholm med en prova på-dag för blivande golfare. Då möts de av grönska – och förhoppningsvis ljummare vindar än den här råa marsdagen.

Några detaljer har ändrats, en fairway har breddats och en del nytt finns i restaurangen. Även om spelet har stått stilla under vintern gör inte planskötare Niklas Jansson det.

– Banan utvecklas och vi har lagt ett hårt arbete, jag har lagt ner min själ och hjärta i det här och får extra motivation när det möts av glada leenden från medlemmarna, säger han.