Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vart är Uddevallas fotboll på väg?

För första gången sedan 2005 står Uddevalla utan lag i svensk elitfotboll.

Ljungskiles degradering från superettan markerar slutet på ett kapitel, men också början på ett nytt för fotbollen i Uddevalla och Bohuslän. Frågan är bara vart den är på väg?

Genom åren har jag haft anledning att tycka till om ledarskap eller bristen därpå i lokala idrottsföreningar. Min uppfattning är fortfarande att elit på planen kräver elit i ledningen. Problemet är att tillgången på lämpliga personer är ännu mindre än på kvalificerade utövare – och viljan att engagera sig ideellt blir allt mindre.

Några protesterar säkert och säger att det är den sportsliga kapaciteten som avgör. Ja, på kort sikt – men i det långa loppet behövs stabilitet i ledarskap, struktur, ekonomi och målarbete. Det behövs också en samsyn, eller röd tråd om ni så vill, som är förankrad i hela föreningen och genomsyrar verksamheten.

Det förutsätter inte bara massor av ideell arbetskraft och helhjärtat engagemang utan också välutbildade ledare och funktionärer samt en bred ungdomsverksamhet. Saker som tar lång tid att bygga upp och en enorm uthållighet för att hålla vid liv.

Det kräver, inte minst, en stark och stabil ekonomi.

Jag har tidigare aldrig haft någon större tro på sammanslagningar, men när tiderna förändras kan jag förstå att många funderar över möjligheten. De ekonomiska kraven för långsiktig och framgångsrik elitverksamhet i våra största sporter har nämligen ökat dramatiskt och det finns inga signaler om någon förändring inom överskådlig framtid.

Konkurrens är bra och nödvändig, men när resurserna saknas kan samverkan i olika former vara enda vägen för att nå och på sikt behålla en önskad nivå på olika verksamheter.

Mot sammanslagningar talar förstås tradition, historia och kultur, nog så viktiga delar för supportrar som också kan vara livsnödvändiga sponsorer.

Uddevalla har genom åren utmärkt sig genom att ha inte bara ett utan flera lag som spelat elitfotboll och strax där under. Jag kan tänka mig att man i till exempel Trollhättan undrar vad som är skillnaden. Där har det gjorts flera försök att nå elitfotboll. Spelartalanger har inte saknats, men inte ens en gemensam satsning i form av FC Trollhättan har hittills hittat rätt.

Nu ifrågasätts projektet FCT från flera håll. Ryktet säger att klubben stod inför en storsatsning inför kommande säsong, men hur sponsorer och partners ställer sig till att satsa med utgångspunkt i division 2 är förstås oklart. Jag kan förstå om deras misslyckade också avskräckt Uddevallaklubbarna.

Till sist: Långsiktighet och hållbarhet är nycklar till framgång och när samverkan väljs bort blir det den bäst organiserade klubben som kommer att vinna i långa loppet.

LÄS MER: Inget gemensamt lag - men kanske samarbete